Segítségnyújtás

2017.09.30. 19:28

Kárpátaljai gyermekkórházzal írt alá együttműködést a Bethesda

Együttműködési megállapodást írt alá a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza a munkácsi Kárpátalja Megyei Gyermekkórházzal szombaton Nagydobronyban, ahol a magyarországi kórház negyven orvosa és szakembere az Irgalmas Samaritánius Református Gyermekotthon lakóinak és máshonnan érkezett kárpátaljai gyermekeknek a komplex szűrővizsgálatát végzi.

Az együttműködési megállapodás aláírása alkalmából a gyermekotthonban tartott sajtótájékoztatón Velkey György, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója elmondta, a reformáció 500. évfordulójának szentelt, Budapestről indult és Vereckén befejeződő hatnapos jótékonysági futással egybekötött segélyakció keretében a Bethesda Kórház 17 orvosa és 23 egyéb szakembere több mint száz magyar és ukrán gyermek komplex szűrővizsgálatát végzi el a nagydobronyi és a ráti gyermekotthonokban. Ha valamelyiküknél betegséget találunk, akkor a további kezelést is vállaljuk Magyarországon – tette hozzá.

A főigazgató közölte: régóta szoros az együttműködés a Munkácsi Keresztény Egészségügyi Központtal és a Kárpátalja Megyei Gyermekkórházzal. A most kötött megállapodás a betegellátást és a szakmai továbbképzést érinti – emelte ki, megjegyezve, hogy eddig is sok kárpátaljai gyermeket kezeltek Budapesten.

Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa hangsúlyozta, hogy a megállapodás összeköti Kárpátalját és Magyarországot. Azért is jó – mutatott rá -, hogy most az építkezésről van szó, mert az utóbbi hetekben súlyos érdekellentét alakult ki. Kiemelte, Kárpátalján nincs szükség magyarázkodásra, elég csak megemlíteni a térségbe érkezett magyarországi támogatásokat, amelyek zömmel a többségi lakosság javát szolgálják. Reményét fejezte ki, hogy hamarosan rendeződik a két ország viszonya. Ha a helyzet nem változik, akkor Ukrajna nem számíthat Magyarország támogatására, de a kárpátaljai magyarság támogatása folytatódni fog – hangsúlyozta.

Bíró Erzsébet, Kárpátalja megyei egészségügyi főosztályának helyettes vezetője hangoztatta: a kárpátaljai egészségügyi intézményeknek fontos a magyarországi partnerintézményekkel folytatott együttműködés, különös tekintettel arra, hogy a kárpátaljai egészségügy – az oktatás mellett – az utóbbi két évben a magyarországi támogatási programok fókuszába került.

Oroszi Pál, a Munkácsi Keresztény Egészségügyi Központ orvosigazgatója szerint a Bethesdával való együttműködésnek igen nagy a jelentősége, mert sok kárpátaljai gyermeket, akiken otthon nem tudnak segíteni, Budapesten gyógyítanak meg.

Az együttműködési megállapodást ukrán részről aláíró Roman Snicer, a Kárpátalja Megyei Gyermekkórház igazgatója annak a reményének adott hangot, hogy a szerződés jelentős mértékben járul majd hozzá a kárpátaljai gyermekgyógyászat fejlődéséhez. Egyúttal emlékeztetett arra, hogy Kárpátalján közel ezer éve élnek együtt barátságban a magyarok és a többségi nemzet tagjai, s a terület ma is a nemzetiségi béke szigete – mondta az igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában