SzakmaAréna

2018.10.17. 10:00

Először rendezett SzakmaArénát a megyei kamara

A Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara SzakmaAréna elnevezésű programján több, mint hétszáz diák vett részt.

Budavári Kata

Fotó: Mártonfai Dénes

Kőművestanulók igazgatták azt a huszonötös falsarkot, amelynek tégláit általános iskolás gyerekek rakosgatták egymásra. Hogy sikerélményük maradandóbb legyen, még ha nem is az öröklétnek szól ez a falszakasz, a hatodikosok, hetedikesek és nyolcadikosok nevei felkerültek a téglára, pirossal a lányoké, kékkel a fiúké.

Összesen tizenhét cég vett részt a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara SzakmaAréna elnevezésű programjában a szekszárdi Placc Közösségi Térben és a Piac téren.

Mint azt dr. Fischer Sándor, a szervezet elnöke elmondta, nehéz helyzetbe kerül a gazdaság, ha nincsenek szakmunkások. Márpedig ez a helyzet, és hiába határoznak meg húsz hiányszakmát, lényegében mindegyik képviselőiből hiány van. – A pályaválasztás előtt álló általános iskolásokhoz szeretnénk közelebb hozni a szakmákat. Az a helyzet ugyanis, hogy a gyerekek nem ismerik ezeket, és nem tudnak a lehetőségekről – tájékoztat a vezető.

Hága László titkár abban bízik, hogy rendezvényükön a gyerekek maradandó élményeket szereznek, és többen lesznek közülük azok, akik szakmunkásképzésre jelentkeznek. – Itt a kezükbe foghatják, kipróbálhatják az eszközöket, szerszámokat. A SzakmaArénát minisztériumi támogatással rendeztük meg. Az általános iskolásokat a környékbeli településekről buszokkal hozzuk be, és öt, százötven fős turnusban nézhetik meg a kiállítást. Az ötletadó a kamara elnöksége volt, ezen belül is Sebestyén Gyula, az Elektrolit Kft. igazgatója javaslatára szerveztük meg az eseményt – mondta el a titkár. A gyerekek közben nézelődtek, és azokat a nyereményszelvényeket töltötték ki, amelyre az öt, számukra legszimpatikusabb szakmát írták fel. A nyeremény egy tablet volt.

Sokan érdeklődtek például a cukrászszakma iránt, ahogy arról két tanulólány tájékoztatott. Ezen a standon marcipándíszt lehetett készíteni, illetve tortát és mézeskalácsot díszíteni. Az Elektrolit Kft.-nél alapvető dolgokkal ismerkedtek az érdeklődők, például a villanyszereléssel, és nagy sikere volt az önjáró emelőnek.

Szakácsból is kevés van most

Azt gondolnánk, hogy mivel enni szinte mindenki szeret, és a főzés is sokak kedvelt elfoglaltsága, a szakácsszakma kivétel, és sokan választják a fiatalok közül.

Ez azonban nincs így, és mint a megyében két ismert mesterszakács, Hámori Róbert a Hámori, és Vörös Krisztián az Ízlelő étteremből felvilágosít, nagyon kevés az olyan tanuló, aki tényleg dolgozni szeretne.

Szerintük a szakmunkásképzésben újratervezésre lenne szükség, és jó volna, ha egyre több szülő is lehetőséget látna a szakmatanulásban, és nem mindenki gimnáziumba szeretné íratni a gyerekét.

A SzakmaArénával kapcsolatban elmondták, hogy nagyon jó elképzelés.

Esetükben úgy lehetne még inkább interaktívvá tenni a rendezvényt, ha a gyereknek megmutathatnák, hogy a Piac téri a hentestől a pecsenyésen át miként jut el a fogyasztó tányérjába az étel. Tapasztalatuk szerint tanulóik is azokat a fogásokat értékelik igazán, amelyeket maguk készítettek el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában