hirdetés

2021.10.03. 23:59

Nagy múltú iskola modern feltételekkel, színvonalas oktatással

A Tolna Megyei SZC Ady Endre Technikum és Kollégium ma a megye legnagyobb szakképző intézménye, melynek fő profilja a műszaki és szolgáltatóipari szakemberek magas színvonalú képzése, de kínálatában jelen van a rendészeti és a honvédelmi képzési ágazat is.

PR-cikk

A Tolna Megyei SZC Ady Endre Technikum és Kollégium ma a megye legnagyobb szakképző intézménye, melynek fő profilja a műszaki és szolgáltatóipari szakemberek magas színvonalú képzése, de kínálatában jelen van a rendészeti és a honvédelmi képzési ágazat is.

Az utóbbi évek jelentős fejlesztéseinek eredményeként a közel százéves múlttal rendelkező iskolában nagy mértékben javultak az oktatás feltételei. Néhány évvel ezelőtt magas technikai színvonalat képviselő Digitális Közösségi Alkotóműhelyt adtak át, ahol a tanulók többek között megismerkedhetnek a 3D nyomtatás, a lézervágás, -gravírozás, fa- és fémipari alaptevékenységek műveleteivel. Az intézmény okos tanterme lehetőséget ad arra, hogy a fiatalok a modern technika, a robotika, dróntechnológia területén tegyenek szert ismeretekre és gyakorlatra. A Szépészet ágazat tanulói, a kozmetikusnak, fodrásznak készülő fiatalok is teljesen megújult tanműhelyekben, a legújabb szalonok mellett is helytálló környezetben gyakorolhatnak. Ebben az évben megújul az iskola gépjárműdiagnosztikai tanműhelye, így azok a diákok is a kor elvárásainak maximálisan megfelelő körülmények között tanulhatnak majd, akik a Speciálizált gép- és járműgyártás ágazatához tartozó szakmákat választják, például Gépjármű mechatronikai technikus szakmát szeretnének megszerezni. Nem mellékesen, már a tanműhelyben lehetőségük lesz megismerkedni a hibrid és elektromos hajtású gépjárművek működésével is.

Az elmúlt tanévben bebizonyosodott, hogy a megújult szakképzési rendszer vonzó perspektívát jelent a pályaválasztó diákok számára, ami a jelentkezők számának emelkedésében mutatkozott meg. Az idei tanévet már 1200 fős tanulói létszámmal kezdte meg az iskola. A most kilencedikes tanulók jelentős része az ötéves technikumi képzést választotta, mely révén az érettségi, a szakmaszerzés és a továbbtanulás felé egyaránt nyitva áll előttük az út. Ugyanakkor továbbra is népszerű a hároméves szakmai oktatás. A fiatalok és családjaik számára az sem elhanyagolható szempont, hogy a tanulók tanulmányaik során ösztöndíjat, majd a duális képzésbe átlépve munkabért kapnak. Utóbbi a minimálbér legalább 60 százalékát kitevő összeg.

Az iskola kiterjedt partneri kapcsolatainak köszönhetően jelentős a duális képzésben részt vevő vállalkozások száma, így szinte minden arra jogosult diákjuk vállalati környezetben, tanulói munkaszerződéssel, munkabért kapva tehet szert gyakorlati ismertekre, szerezhet tapasztalatot.

Az intézmény nagy hangsúlyt fektet az idegennyelvi oktatásra, a jelentkezők az angol, a német és új lehetőségként az orosz nyelv közül választhatnak. Igény szerint biztosítanak tantárgyi korrepetálásokat, amelyek a tananyag elsajátításában, gyakorlásában, az ismeretek elmélyítésében segítenek. Szintén nagy erőfeszítéseket tesznek a tehetséges diákok támogatására, fejlesztésére, amit számos szakmai tanulmányi versenyen elért dobogós helyezés is tanúsít.

A vidéki diákok számára kollégiumi elhelyezést tudnak biztosítani.

[embed]]

A 2022/23-as tanévben indítani tervezett ágazatok és szakmai kimenetek

Technikum (5 éves képzés)

Gépészet ágazat: Gépgyártástechnológiai technikus szakma

Elektronika és elektrotechnika ágazat: Erősáramú elektrotechnikus vagy Automatikai technikus szakma

Honvédelem ágazat: Honvéd kadét szakma

Informatika és távközlés ágazat: Informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikus szakma

Rendészet és közszolgálat ágazat: Közszolgálati technikus szakma

Specializált gép- és járműgyártás ágazat: Gépjármű mechatronikai technikus szakma vagy Mechatronikai technikus szakma

Szépészet ágazat: Fodrász szakma vagy Kozmetikus technikus szakma vagy Kéz- és lábápoló technikus szakma

Szakképző iskola (3 éves képzés)

Elektronika és elektrotechnika ágazat: Villanyszerelő szakma

Építőipar ágazat: Kőműves szakma vagy Bádogos szakma vagy Burkoló szakma vagy Ács szakma

Gépészet ágazat: Gépi és CNC forgácsoló szakma vagy Hegesztő szakma

Specializált gép- és járműgyártás ágazat: Gépjármű mechatronikus szakma vagy Alternatív járműhajtási technikus vagy Járműfényező szakma vagy Karosszérialakatos szakma

Gépészet ágazat: CNC-programozó szakma (4 év)

A 2022/23-as tanévben indításra kerülő ágazatok és szakmai kimenetek végleges listáját a www.tmszc.hu, illetve a https://adyendre.tmszc.hu/ oldalon keresse 2021 októberének végén!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában