Hirdetés

2021.10.11. 11:04

Tolna megyében átlag feletti, Szekszárdon átlagos volt az áremelkedés az ingatlanpiacon

Nemrég adta közre a KSH és az MNB is a legfrissebb 2021 első negyedévére vonatkozó lakásárindexét. A régiós térképeken jól látszik, hogy átlagosan hány százalékkal drágultak az ingatlanok. A megveszLAK.hu-nál megnéztük, hogy az ingatlanok kínálati árai hogy változtak az utóbbi egy évben.

TEOL

Forrás: megveszLAK.hu

Lakásárindexek alakulása

Sokan évek óta hangoztatják, hogy most aztán végre kidurran az ingatlanlufi és az árak emelkedése megáll, vagy a visszájára fordul, ennek ellenére az összesített adatok alapján az áremelkedés 2014 óta folyamatos a használt lakások piacán

Ami nem látszik az összesített adatokon az az, hogy helyenként már valóban elérték az árak a maximumot, vagy annak a közelébe kerültek. Ráadásul az utóbbi egy évben mért magasabb infláció el is vitte a használt lakások áremelkedésének a jelentős részét.

Városi lakások árváltozása 2020 I. és 2021 I. negyedév között

Az MNB Lakáspiaci jelentéséből látszik, hogy a városi lakások árváltozása régiónként elég nagy különbségeket mutat. Míg a Budapesti lakáspiacon alig volt áremelkedés, addig Pest megyében ötödével drágultak a lakások. Az összes régióban átlagosan 12,7%-al lettek drágábbak a lakóingatlanok az MNB lakáspiaci jelentése alapján.

Az MNB jelentés szerint a Dél-Dunántúli régióban az országos átlagnál magasabb volt a városi lakások áremelkedése. A térkép szerint ez a régió a dobogóra tudott lépni az áremelkedési listában (14,7%-al).

Lakóingatlanok kínálati árának változása 2020 júliusa és 2021 júliusa között megyénként

A lakóingatlanok kínálati árai jellemzően 5-10%-al magasabbak a valós eladási áraknál. Sokan nem hívnak ingatlan értékbecslőt, hanem a szomszédok, vagy a hirdetési portálokon látott árak alapján lövik be a hirdetési árakat, így alaposan mellé lehet lőni.

Az ingatlant keresők viszont sokkal valószínűbben találkoznak a hirdetési árak emelkedésével a hirdetési oldalakon, mint az MNB, vagy a KSH grafikonjaival. A kínálati átlag négyzetméterárak emelkedésében viszont nem lehet elkülöníteni az infláció növekedését. Először lássuk, hogy az utóbbi egy évben mennyit emelkedtek az átlag négyzetméterárak megyei bontásban.

A megyei térkép szerint a KSH térképéhez hasonlóan, Tolna megyében az országos 13%-os átlagnál magasabb volt az ingatlanok kínálati árának a növekedése 16%). A kínálati árváltozás szerint Tolna megye a középmezőnyben van, holtversenyben a szomszédos Somogy megyével és Borsod-Abaúj-Zemplén megyével.

Lakóingatlanok kínálati árának változása 2020 júliusa és 2021 júliusa között megyénként a legnagyobb városokban

Kicsit más képet fest az utóbbi egy év ingatlanár növekedésről, ha a megyék helyett a megyeszékhelyek lakóingatlanainak az átlagárát nézzük meg. Pest megyét a legnépesebb városa, Érd képviseli.

Zala megyéhez hasonlóan a megyeszékhelyen, Zalaegerszegen is magasabb volt az ingatlanok kínálati árának a növekedése (17%), mint az országos átlag (13%). A zalaegerszegi áremelkedés az országos átlaghoz képest nem volt olyan kiemelkedő, mint Zala megyéé.

Szekszárd ingatlan árai elérték a csúcsot?

A szekszárdi eladó házak ára 2020 januárja óta szinte alig változott. Apróbb csökkenések és emelkedések voltak, de míg 2020 januárjában 205000 forintot kellett fizetni egy négyzetméterért, addig 2021 augusztusában 199000 forintot. 2021 áprilistól júliusig kicsit emelkedő tendenciát mutattak az árak. Júliusban 224000Ft volt egy négyzetméter átlagos ára. Július óta viszont árcsökkenés tapasztalható.

Az eladó szekszárdi lakásoknál különbözőképpen változtak az árak a panelek és a téglalakások esetében. A téglalakások átlagára 2020 januárjától folyamatosan csökkent egészen 2021 februárig, aztán áprilisig megugrottak az árak. Aztán 2 hónapig megint visszacsökkentek és újra emelkedtek.

A panellakások ára is csökkent egész 2020-ban és 2021 első 3 hónapjában. 2021 áprilisában nagy ugrás következett be. 316000 forintról 358000 Ft/m2-re ugrott fel a panelek átlagára. Az azóta eltelt 4 hónapban folyamatos és egyenletes csökkenést tapasztalhatnak a Szekszárdon panellakást keresők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában