HIRDETÉS

2022.05.17. 23:59

Helyben monitorozhatják a beteg állapotát

Az intenzív osztály munkáját segítő géppel a Tarr Kft. és a Tolna Megyei Aneszteziológiai Alapítvány együttműködése révén gazdagodott az intézmény orvosi eszközparkja.

TEOL

Dr. Nyikos György főorvos úr és a készüléket forgalmazó cég képviselője. Beküldött fotó

A pandémia ideje alatt az intenzív osztályok feladatai jelentősen megsokasodtak és kiemelt figyelmet kellett fordítani lélegeztetett betegek magas szintű szakmai ellátására. A növekvő vizsgálat­igényhez hasznos kiegészítést jelent egy automata vérgázelemző készülék. Nemrégiben, a már meglévő, ilyen készülékek mellé egy újabbat vásárolhatott meg a Tarr Kft. támogatásával a Tolna Megyei Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Alapítvány, a Tolna Megyei Balassa János Kórház számára. Ezzel a kórház valamennyi intenzív és műtéti ellátást biztosító részlegének helyben áll rendelkezésére a leggyorsabb állapotmonitorozást lehetővé tévő eszköz. Az intenzív osztály főorvosát, dr. Nyikos Györgyöt kérdeztük a beszerzésről.

Mire használható a vérgázelemző készülék, miért jelent nagy segítséget a betegellátásban?
Egy kritikus állapotban lévő beteg légzésében vagy anyagcsere-folyamataiban bekövetkező változások ismerete nélkülözhetetlen a gyógyító klinikus számára. A vérgázelemzés az egyik legfontosabb eszköz az állapot súlyosságának megítélésében. A kritikus állapotú betegek gyakran instabilak, vérgázértékeik gyorsan változhatnak, így gyakran van szükség vérgázvizsgálatra. A megalapozott diagnózis felállításához a vizsgálati eredményeknek nagyon rövid időn belül rendelkezésre kell állniuk. Ezért a vizsgálatokat az ellátás helyén végzik, hogy ne kelljen várni a laboreredményre.

Milyen nehézségekkel szembesültek a készülék beszerzése során? Mennyibe kerül egy ilyen nagy teljesítményű gép?
A koronavírus-járvány következtében, a világon mindenhol óriási igény támadt a vérgázelemző készülékekre, amit a nemzetközi gyártókapacitás csak nehezen bírt kielégíteni. Hátráltatta a dolgot az is, hogy ezek a készülékek ­mikrochippel működnek, ugyanakkor a járvány miatt leállt a chipek gyártása és szállítása Kínából. Emiatt nekünk is több mint egy évet kellett várnunk, hogy a megrendelt gépet megkaphassuk. 

Az intenzív osztályokon a gyakori használat miatt, nagy kapacitású, automata vérgázelemző készülékekre van szükség, hiszen előfordul, hogy ugyanazon a betegen akár 20 percenként is vérvizsgálatot kell végezni. Nagyságrendileg 3–6 millió forintba kerül egy ilyen kategóriába tartozó gép.

A kórház valamennyi intenzív és műtéti ellátást biztosító részlegét kiszolgálja a készülék. Beküldött fotó.

Hogyan sikerült a támogatási összeget megszerezni?
Alapítványunk – amelynek fő tevékenysége a megyei kórház aneszteziológiai és intenzív terápiás gyógyító lehetőségeinek fejlesztése –teljes egészében adományokból működik.

A Tarr Kft. régóta támogatja a szekszárdi kórházat, egyebek mellett alapítványunkon keresztül is. Az alapítvány vállalta a fontos eszköz beszerzésének lebonyolítását, a kuratórium ezt követően kereste meg a Tarr Kft.-t, illetve személyesen Tarr Jánost, aki ezúttal is maximális támogatásáról biztosított minket.

Szerencsére és a beszerzési nehézségek ellenére, a készülék már megérkezett osztályunkra és üzembe helyezése is megtörtént. Ezzel, az alapítvány és a Tarr Kft. együttműködésének köszönhetően egy újabb, korszerű berendezés állt a hatékonyabb gyógyítás szolgálatába a szekszárdi kórházban.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában