Hirdetés

2023.05.17. 14:30

Otthoni internet: a korlátlan adatkeret már alap

Hogyan válasszunk internet-előfizetést otthonra?

PR-cikk

Illusztráció: Yettel

Az elmúlt években sokat fejlődött a piac, így ma már szinte alig találunk olyan vidéket az országban, ahol ne válogathatnánk a szupergyors otthoni internet-előfizetések között.  

Cikkünkben sorra vesszük a legfontosabb szempontokat, amelyek alapján érdemes lehet választani. 

Viszlát adatkeret, helló sávszélesség! 

Míg a mobiltelefonon elérhető előfizetések esetében máig elterjedtnek mondható, hogy a havi előfizetés csak egy bizonyos mennyiségű adatforgalmat tesz lehetővé – ha elértük a limitet, fizetnünk kell vagy lelassul a net –, az otthoni csomagok esetében ma már szinte alap a korlátlanság. Ez akkor is igaz, ha egy mobilszolgáltatótól veszünk netet otthonra: a tarifa teljesen más lehet attól függően, hogy mobilról vagy vezeték nélküli router segítségével, otthon használjuk a netkapcsolatunkat. 

Mindez azt jelenti, hogy az egyes csomagok között elsősorban a sávszélességben, azaz a letöltési sebességben van különbség. Ez az a szempont – és persze az ár –, ami alapján a legtöbben ma csomagot választanak. 

Milyen sávszélességre lehet szükségem?  

Azt, hogy pontosan milyen sávszélességre van szükségünk, alapvetően két dolog határozza meg: az egyik, hogy mire is akarjuk,illetve szoktuk használni a netet, a másik, hogy hány eszközön. 

Alapvetően az online videónézés – különösen ha jó minőségben szeretnénk nézni a videókat –, a játék, a videókonferencia és a nagyméretű fájlok letöltése igényel nagy sávszélességet. Az ökölszabály szerint 25 mbps sávszélesség elég lehet akár egy 4k minőségű streamhez is, de természetesen ha egyszerre mondjuk hárman, háromféle filmet akarnak nézni három készüléken, akkor az már 75 mbps-t igényel. 

A választáshoz tehát azt kell megbecsülnünk, hogy egyszerre hány nagy adatigényű szolgáltatás igénybevétele reális: ha legfeljebb egy, akkor 25 mbps valószínűleg már elég lesz. Ha egy többtagú családban ketten-hárman is vannak, akik nagykanállal fogyasztják a videós vagy interaktív tartalmakat és nagy fájlokat töltenek le, akkor már inkább 50-100 mbps-ban érdemes gondolkodni, hogy ne legyenek súrlódások. 

Elérhető és garantált sávszélesség  

Jó tudni, hogy a szolgáltatók általában az elérhető legnagyobb sávszélességet adják meg egyes csomagjaiknál – ez az érték azonban csak elméleti maximum, amit nem feltétlenül fogunk tudni elérni, például ha maga a hálózat zsúfolt. 

Ha biztosra szeretnénk menni, akkor a garantált, más néven minimális sávszélességet is érdemes figyelni: ez az az érték, ami alá semmiképp nem mehet le a tényleges sávszélesség – vagy ha mégis, akkor a szolgáltatónak kötelessége elhárítani a hibát. A maximális sávszélesség alatti érték önmagában még nem számít hibának, ha a garantált szint felett van a letöltési sebesség. 

Választásnál hasznos lehet még, ha rákeresünk a szolgáltató által nyújtott átlagos sávszélességre: ezt sok ezer mérés alapján állapítják meg független szervezetek, így jó képet adnak arról, mire is számíthatunk. Természetesen az átlag az összes csomagra értendő, így leginkább a legnépszerűbb (vagyis általában a legolcsóbb) csomagok sebessége határozza meg értéküket. 

A sávszélesség rajtunk is múlik  

A garantált sávszélességgel kapcsolatban érdemes kiemelni, hogy ez a szolgáltató által nyújtott sebességre vonatkozik: ha mi magunk nem jól állítjuk be vagy helyezzük el a routert, akkor a legerősebb net is akadozhat otthon. 

A témára érdemes lehet külön is rákeresni, ha visszatérő probléma, hogy a szolgáltató szerint minden rendben van, mi mégis azt tapasztaljuk, lassú otthon a net. A legfontosabb szabály mindenesetre az, hogy a routert lehetőleg a lakás közepére helyezzük el, és ne próbáljuk elrejteni – a szekrény tetején vagy a falon, magasra akasztva érhetjük el a legjobb eredményt. Vezetéknélküli net esetén óriási javulást érhetünk el azzal is, ha a routert közelebb helyezzük valamelyik ablakhoz. 

Vezetékes vagy vezeték nélküli legyen a net?  

Korábban a vezetékes net nagyobb sávszélességet tett lehetővé, mint az, ami vezeték nélkül érkezett, ma már azonban mindkettő alkalmas arra, hogy egy átlagos család igényeit kiszolgálja. A kérdés csak az, hogy 4G vagy 5G lefedett területen van-e szükségünk a netre – az előbbi 150 mbps, az utóbbi 1000 mbps sávszélességet tesz lehetővé a legtöbb szolgáltatónál –, a csak 3G lefedettségű területeken a szolgáltatók általában nem is vállalják a telepítést. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában