Hirdetés

2024.07.11. 08:00

Kihagyhatatlan családi programnak ígérkezik az idei Kurultaj

A 2024. évi Kurultaj időpontja: augusztus 9-10-11.

PR cikk

A Magyar-Turán Alapítvány által életre hívott Magyar-Turán Szövetség 2024-ben, augusztus 09. és 11. között rendezi meg a Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlés ünnepét Bugacon, amely a Kárpát-medence legnagyobb hagyományőrző ünnepe, és egyben a hun és türk tudatú népek legnagyobb világtalálkozója. A 2024-es Kurultaj új programelemekkel és nagyszabású új tudományos kiállításokkal várja az ősi magyar múlt, illetve a turáni rokon népeink kultúrája iránt érdeklődő látogatókat.

 

A Kurultaj a magyar ősöknek és a magyar történelem nagy alakjainak állít emléket, és olyan összekötő kapoccsá vált, ami az egész Kárpát-medencei magyarságot egyesíteni tudja. Az ünnep az sztyeppei lovas-nomád népekkel való rokonság révén egy nagy törzsi gyűlés, a magyarokkal rokon keleti népek kulturális találkozója is. A három napos Kurultajon 25-nél több rokon nemzet lesz jelen, és több mint 50 olyan program kerül megrendezésre, melyen a hun-türk tudatú népek képviselői kultúrájából adnak ízelítőt. A Turán Szövetség hívására száznál is több csapat érkezik Bugacra, ahol képviseltetik magukat Erdély, Kárpátalja, a Felvidék és a Délvidék hagyományőrzői is.

Az ünnepségen hagyományőrző seregszemle, harci bemutatók, lovas versenyek és lovas vetélkedők, íjász programok, a magyar –hun-avar örökséget bemutató kiállítások, népzenei programok tekinthetőek majd meg.

 

A már állandósult programelemek mellett számos újdonságot is tartogatnak a szervezők

A közkedvelt programelemek mellett, a 2024-es rendezvényen számos újdonság várja a látogatókat (az új tudományos ismeretterjesztő kiállítások, előadások, és az új színpadi fellépők mellett).

Az egyik leglátványosabb, egy nomád esküvő, ahol egy elképzelt jelenetben elevenedik meg egy nomád házasság, annak minden érdekes elemével, melyből itt-ott visszaköszönnek a máig élő magyar néphagyomány egyes elemei is, a lánykéréstől a lányrabláson át az esküvői szertartásig és ünnepi lakomáig.

 

További újdonság a megújult vásár. A kézműves vásár már több, mint egy évtizede Magyarország egyik legnagyobb és legszínvonalasabb kézműves vására, ahol a korabeli mesterségek a gyakorlatban is bemutatkoznak, de ugyanakkor a hagyományos elemek XXI. századi továbbéltetése is helyet kap.

Ez a vásár most egy impozáns bejárati kapuval gazdagodik, mely az egykori Selyemút Közép-ázsiai állomásait idézi fel. Ez az építmény, melynek kivitelezési munkái már megkezdődtek, megjelenésében leginkább az Üzbegisztánban mai napig fellelhető, kora középkori építményekre hasonlít. A négy torony által közrefogott falak tövében négy, egyenként és önmagában is lenyűgöző kiállításnak ad otthont.

 

Üzbegisztán, Türkmenisztán, Kirgizisztán és Azerbajdzsán válogatott néprajzi kiállításai mellett Vámbéry Ármin, a híres magyar utazó munkásságát is bemutatja egy tárlat keretében, mely a Magyar Földrajzi Múzeum segítségével valósul meg.

A rendezvényhez kapcsolódó legfontosabb információk folyamatosan olvashatók a Kurultaj hivatalos felületein: kurultaj.hu weboldalon és Kurultaj-Magyar Törzsi Gyűlés facebook oldalon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában