szponzorált tartalom

2019.03.05. 11:35

A fórum a közélet szereplőinek szólt

Kilencedik alkalommal hívta fórumra a város vezetése Szekszárd közéletének meghatározó szereplőit. Többek között kitüntetettjeit, intézmények, civil szervezetek vezetőit, képviselőit.

Budavári Kata

Fotó: Makovics Kornél

A vállalkozók után a város közéletének szereplői előtt beszélt a szekszárdi önkormányzat tavalyi gazdálkodásáról és a beruházásokról Ács Rezső polgármester. A IX Közéleti Fórumot hagyományosan nem sokkal a költségvetés elfogadása után tartotta a város. Hétfőn este a Babits Mihály Kulturális Központban elhangzott, hogy a 2019-es év kiugró lesz a fejlesztéseket és bevételeket tekintve, az önkormányzati büdzsé főösszege több, mint húszmilliárd forint. Ebből a fejlesztési kiadásokra tizenhárommilliárdot, működésre hátmilliárdot tervez a megyeszékhely. Ez utóbbi összegből 872 millió forint megy várhatóan városüzemeltetésre, és ennek csupán egynegyedét kapja meg támogatásként a település. A többit a város teremti elő.

A polgármester beszélt a fejlesztések fontosságáról. Rávilágított, az új és felújított intézmények, utak a város vagyonát gyarapítják, amely 2006 óta harmincötmilliárdról ötvenkétmilliárdra emelkedett. De azért is lényegesek a beruházások, mert komfortosabbá teszik a várost, és növelik annak megtartó erejét. Ács Rezső szólt arról, hogy úgy vették észre, egyre több fiatal alapít Szekszárdon családot. Nekik kedveznek az óvodákban, iskolákban történt fejlesztések, és miattuk volt szükség nem régiben a Kadarka utcai minibölcsőde átadására is.

Fotó: Mártonfai Dénes

Tavaly harmincegy helyszínen negyvenhét intézményi beruházás történt, és ez a folyamat folytatódik az alapegészségügyi ellátásban, például a Kölcsey lakótelepi vagy a Wigand téri rendelőben, a leendő új ügyeleti központban. Ezen túl a városi bölcsődében, a Baka és a Dienes iskolában és a remények szerint a Szőlőhegyi óvodában is, a Babits iskolában pedig megépül a várva várt tornacsarnok. Az új könyvtár és levéltár építéséhez még tavasszal kiírják a közbeszerzési eljárást, a sportcsarnok és az ősszel elkészülő uszoda melletti rekreációs központ tervezése pedig még ebben az évben elindulhat.

A Zöld Város program révén megszépül a belváros, hiszen több lesz a zöld felület, emellett a város parkolási gondjain is jelentősen enyhít. A projekt tervezésére vonatkozó közbeszerzési eljárást szintén nem sokára szeretnék kiírni. Keselyűsben nem nemcsak útrekonstrukció, de kerékpáros út építése is kilátásban van. A gemenci turisztikai fejlesztések szintén egyre elérhetőbb közelségbe kerülnek, amint a kormány zöld utat ad, a források lehetővé teszik a projekt indítását.

Ács Rezső beszélt a városi cégek működéséről és érintőlegesen a nagyobb rendezvényekről is. Érdekes beruházást tervez az ERÖV, az elképzelés aktív turisztikai fejlesztést, még wakeboard pályát is tartalmaz. Kiderült az is, hogy a Sportközpont Nonprofit Kft. által működtetett fürdő tavaly hetvennégyezer látogatót vonzott. A társaság szervezi a Gemenc Nagydíjat, amely nemzetközi szinten hoz elismertséget a városnak. A Babits Mihály Kulturális Központ által rendezett programok tavaly százhúszezer látogatót vonzottak, hetvenezren voltak kíváncsiak a Szekszárdi Szüreti Napokra. Idén maradnak a jól bevált programok, a szokásoknak megfelelően a retro majálissal indul a rendezvények sora.

Az eseményen, akárcsak a tizenkettedik vállalkozói fórumon, a vendégek nem csupán előadást hallhattak, de módjuk nyílt arra is, hogy egymással és a város vezetőivel fehérasztal mellett kötetlenül beszélgessenek. Mindkét rendezvény kulturális csemegével is szolgált, a fellépő a Vintage Dolls jazzformáció volt. A vacsoráról az Amaryllis étterem gondoskodott. Mint azt Seregi Ferenc tulajdonostól megtudtuk, mivel a top száz vállalkozás vezetői, illetve a város közéletének legfontosabb szereplői hivatalosak a fórumokra, igyekeznek kitenni magukért. Nagyon úgy tűnik, nem eredménytelenül, hiszen ez az ötödik év, hogy a két rendezvény résztvevőit kiszolgálják. A báli szezonban már megszokott módon svédasztalon kínáltak sokféle földi jót, előételként például lazactatárt, füstölt kacsamellett, és persze főételeket, desszerteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában