szponzorált tartalom

2018.07.31. 10:25

Beszélgetni ment Bogyiszlóra Bogdán László

A valódi beilleszkedés akkor történik meg, ha a romákra szakemberként is számítanak.

Mauthner Ilona

Fotó: Mártonfai Dénes

Közösségi együttműködést erősítő rendezvény volt tegnap Bogyiszlón, a művelődési házban. Hogy mit is takar a talányos cím, hamar kiderült, miután az előadó, Bogdán László, a Baranya megyei Cserdi polgármestere elkezdett beszélni. Bogdán Lászlóról annyit érdemes tudni, hogy a negyvennégy éves politikus falujában a gyakorlatban valósította meg fejlesztési elképzeléseit. Oktatást indított a családoknak háztáji gazdaság üzemeltetéséhez szükséges szakismeretek megszerzésére. A falu tulajdonában lévő földeken mezőgazdasági termelésbe kezdtek, hagymát, krumplit termesztenek, állattartással foglalkoznak, fóliasátrat építettek. A megtermelt feleslegből szegény családokat támogatnak országszerte. Közösen hozták rendbe a falu házait. Tevékenységének következtében a korábban az egyik legrosszabb bűnügyi statisztikájú faluban mára – a munkanélküliség szinte teljes felszámolásával párhuzamosan – csaknem teljesen megszűnt a bűnözés is.

Nem előadást tartani, hanem beszélgetni ment Bogyiszlóra. Mint mondta, a romáknak el kell gondolkodniuk azon, hogy mi az oka annak, hogy a magyarok többségének az a véleménye róluk, hogy viselkedési problémáik vannak, lopnak, és nem látják szívesen őket, ha a szomszéd házba költöznek. Véleménye szerint a valódi beilleszkedés akkor történik meg, ha a romák tanulnak, és elismert szakemberként szükség lesz rájuk.

A bogyiszlói – zömében roma származású – hallgatóság azt mondta el, a településükön szerencsére nem jellemző a rasszista megnyilvánulás, és úgy érzik, sikerült beilleszkedniük a falu életébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában