szponzorált tartalom

2020.07.19. 23:59

Biztonságra tervezve – csúcstechnológiás atomerőmű épül Pakson

A tiszta és biztonságosan előállított villamos energiára minden korábbinál nagyobb igény mutatkozik. Az Európai Unióban a karbonsemleges villamosenergia-termelés csaknem fele származott atomerőművekből. Ezek nemcsak környezetbarát energiatermelők, de biztonságosak is. Magyarországon csúcstechnológiát képviselő VVER-1200 típusú blokkok épülnek.

Print

A VVER-1200 blokk sematikus kialakítása

Magyarország azért kombinálja energiamixében a megújuló energiaforrásokat az atomenergiával, mert így biztosítható a hazai fogyasztók stabil, klímabarát áramellátása. A Pakson jelenleg üzemelő négy blokk üzemideje végén, a 2030-as években leáll. Az egységeket a Roszatom által kifejlesztett VVER-1200 atomerőművi blokkok váltják. A Roszatom több mint 40 éves tapasztalattal rendelkezik a VVER típusú blokkok fejlesztése, üzemeltetése terén: jelenleg 62 VVER blokk működik a világ különböző országaiban, és 11 ilyen új egység építése zajlik. A Paksra tervezett atomerőmű egy továbbfejlesztett harmadik generációs blokktípus, amelynek tervezésekor a biztonságnövelés kiemelt szerepet kapott.

A harmadik generációs blokkok közös jellemzője, hogy a biztonság növelését a gazdasági versenyképesség fenntartása mellett biztosítják. Tervezésüknél az alapvető cél a biztonság fokozása volt, de a gazdaságos blokkméret kialakítása, a hatékony építési módszerek alkalmazása, a jobb rendelkezésre állás és a hosszabb üzemidő is fontos szempont volt a versenyképes áramtermelés érdekében.

Az új paksi blokkoknál alkalmazott biztonságnövelő műszaki megoldások egyike a kettősfalú konténment, amelyen belül helyezkedik el a reaktor és a primer kör. A külső vasbeton épület akár egy utasszállító repülőgép rázuhanása esetén is képes ellátni a belső konténment védelmét. A belső konténment egy felül félgömbbel lezárt hengeres, szintén hermetikus épület, amely elzárja a környezettől a radioaktív anyagokat tartalmazó primer kört és pihentetőmedencét.

Aktív, energiabetáplálást igénylő, valamint passzív, funkciójukat emberi közreműködés nélkül, fizikai törvényszerűségek alapján ellátni képes biztonsági rendszerek szavatolják a biztonságot. A passzív biztonsági rendszerek működését természeti törvények (pl. gravitáció) garantálják, így nincs szükség külső energiaforrásra.

A blokktípusnál alkalmazott biztonsági filozófia – összhangban a nemzetközi nukleáris biztonsági ajánlásokkal – a mélységben tagolt védelem elvén alapul, azaz egymástól független védelmi szintek biztosítják, hogy rendkívül kis valószínűséggel bekövetkező lehetséges meghibásodások, normálüzemtől való eltérések is észlelhetők, ellensúlyozhatók és kezelhetők legyenek.

A VVER-1200-as reaktor tehát nemcsak a villamosenergia-termelésben megbízható, hanem biztonságos is. Finnország és Törökország mellett rövidesen Magyarországon is ilyen blokk épül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában