szponzorált tartalom

2018.12.26. 16:00

Bonyhád 2018-ban tovább épült, új értékekkel gyarapodott

A számok tükrében, valamint a város fejlődését tekintve a 2018-as esztendő is kiemelkedő évnek bizonyult Bonyhádon. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programon (TOP) 5,5 milliárd forint összértékben megnyert tizennégy projektből hetet már sikeresen befejeztek, a többi halad a megvalósítás útján. Ezekkel párhuzamosan jelentős forrás jutott a kiemelt felújításokra, a járdák rendbe tételére és az intézmények korszerűsítésére – természetesen a hivatal és a napi teendők zökkenőmentes működtetése, koordinálása mellett.

Vizin Balázs

Fotó: Mártonfai Dénes

– A tavalyi záró-rendezvényünkön úgy fogalmaztam, hogy soha rosszabb éve ne legyen a városunknak. Ez a megállapítás 2018 összegzésénél is helytálló, sőt, még inkább igaz – hangsúlyozta Filóné Ferencz Ibolya, jelezve, hogy a januárban kitűzött célok, a februárban elfogadott költségvetés, a napi megfeszített munka és a decemberi zárás összhangja alkotta Bonyhád újabb sikeres évét. A számoknál maradva részletezte: a kiemelt felújításokra összesen közel 50 millió forintot fordítottak, ezek közé tartozott a Szent Imre utcai bérlakások rendbetétele, vagy éppen a Fáy lakótelepi streetballpálya kialakítása. Tizenhárom területen – köztük Majoson és Tabódon is – végeztek járdafelújításokat, több mint 21 millió forintból. Az intézmények állagmegóvására, korszerűsítésére minden esztendőben kiemelt figyelmet fordít a város vezetése. Idén megközelítőleg 20 millió forintot költöttek az óvodák, a könyvtár, a művelődési és a családsegítő központ, az idősek napközi otthona és a sportcsarnok fejlesztésére.

Elkészült az új, európai színvonalú sportcsarnok

A pályázatok előrehaladtát tekintve is felgyorsultak az események a 2015-ös, 2016-os előkészítő és a tavalyi megvalósítási periódust folytatva. Kormányzati támogatásból készült el az új sportcsarnok, amely a 40 évvel ezelőtti épületet felváltva, már európai színvonalú létesítményként funkcionál, nagyobb rendezvények befogadását is lehetővé téve.

Megújult a Perczel utca

A Móricz Zs. és a Bezerédj utcák felújítása pályázatból valósult meg, ahogy a Fáy lakótelep 28–30.-nál található „D” típusú sportpark kialakítása is.

A TOP-okat nézve pedig már befejeződtek a Völgységi Ipari Park bővítési lehetőségeinek megteremtése, a Váraljai Parkerdő turisztikai vonzerejének fejlesztése, a Férőhelybővítés és infrastrukturális fejlesztés a Bonyhádi Varázskapu Bölcsőde és Óvodában, a MIÉNK ITT A TÉR – rendezvénytér kialakítása, a Kerékpárút kiépítése Bonyhád központjától az Ipari Parkig, A bonyhádi zeneiskola épületeinek energetikai korszerűsítése, valamint a Szociális alapszolgáltatások infrastruktúrájának és szolgáltatásainak fejlesztése Bonyhádon (Családsegítő és gyermekjóléti központ) elnevezésű pályázataik.

Váralján új ökoturisztikai látogatóközpont létesült

 

A fejlesztések és a beruházások mellett a helyi csoportok, sportolók, diákok sikerei is jó hírét vitték Bonyhádnak, akárcsak azok a rendezvények, amelyek minden évben üde színfoltjai a település változatos és sokrétű kulturális, közösségi életének. Felsorolni is nehéz lenne, mennyi esemény gazdagította az évet, valamennyi korosztálynak kikapcsolódási, feltöltődési lehetőséget nyújtva. A város által támogatott sport, illetve civil szervezetek eredmények és emlékezetes pillanatok sorával ajándékozták meg a bonyhádiakat 2018-ban.

Idén is fergeteges siker volt a Tarka Marhafesztivál

– A szó szoros értelmében küzdelmes és embert próbáló, sokszor nehéz pillanatokat eredményező évet zárunk, ugyanakkor a sikerek feledtetik mindezt. Egyenként nem tudok köszönetet mondani, ezért mindenki, aki valamilyen módon és területen szerepet vállalt a város sikeres működtetésében, fejlesztésében, népszerűsítésében, a napi feladatok ellátásában, érezze magáénak őszinte megbecsülésemet és hálámat, 2019-ben is számítok rájuk, és természetesen ők is mindenben rám! – tette hozzá a polgármester, aki valamennyiüknek áldott, szép karácsonyt és egészségben, eredményekben gazdag, boldog új esztendőt kívánt.

A lakosság, a vállalkozók és a Kormány támogatása megbecsülendő érték

– Szívből örülök annak, hogy a bonyhádiak támogató segítségén túl Magyarország Kormánya is mellettünk áll. Az értékteremtő elképzeléseinkhez minden alkalommal partnerként tekinthettünk az ország jelenlegi vezetésére, és természetesen a Tolna megyei képviselőkre, élen Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkárral és Süli János tárca nélküli miniszterrel – akiknek ezúton is köszönetemet fejezem ki – fogalmazott Filóné Ferencz Ibolya.

Bár még csak 2018 végén járunk – folytatta a polgármester – már javában tart a város jövő évi költségvetésének összeállítása, a legfőbb sarokszámok meghatározása. Azt mondta, az eddigiek alapján az elmúlt évekhez hasonló: takarékos, biztonságos, ugyanakkor az eredményes gazdálkodás mellett a további fejlesztéseket is támogató büdzsé összeállítása a céljuk. Reményei szerint ehhez olyan, a helyi közösség egészét érintő beruházásokat is társíthatnak majd, amelyek jelenleg még előkészítés alatt állnak, viszont 2019 év elején már konkrét információkkal szolgálhat róluk.

A fényképeket Máté Réka, Mártonfai Dénes és Makovics Kornél készítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában