szponzorált tartalom

2020.11.16. 11:57

Ne csak Te, a tévéd is legyen okos!

Forrás: pixabay

Bár mostanában már egyre többen gondolják úgy, hogy nem akarnak hagyományos értelemben tévét nézni, hanem inkább választják a streamelős oldalak nyújtotta lehetőségeket, azért a lakosság nagy százaléka még mindig napi szinten ül le a „doboz” elé. Egyes felmérések szerint a megkérdezett magyarok 60%-a tv-csatornát és online videót is néz. Az eladási számokból mindenképpen az látszik, hogy szeretnek az emberek lehuppanni a tv elé. Az utóbbi években nagyon kiszélesedett a tv nézés palettája, nem csak a csatornák száma tekintetében, hanem a különböző okostévék kínálta izgalmak területén is. Nézzük egy kicsit át, mit is jelent ez.

Kis televízió történelem

A klasszikus televízió titka az úgynevezett katódsugárcső, amit Karl Ferdinand Braun fejlesztett ki 1897-ben. Ez tette lehetővé a nagy távolságra továbbított televízió adást. Egy magyar nevéhez fűződik a teljesen elektronikus, töltéstároló típusú televíziós rendszer kitalálása. Ő volt Tihanyi Kálmán, aki 1926-ban jelentette be szabadalmát. Ezt követően vásárolták meg tőle a szabadalmat külföldi vállalatok és indultak el az első állandó tv-adások.

A következő nagy lépcsőfok a színes televízió feltalálása volt, ez a Bell laboratóriumban készült el és 1929-ben mutatták be. Azonban még 1940-ig kellett várni az első olyan színes televízióra ami széles körben elterjedhetett, ezt is magyar születésű mérnök, Peter C. Goldmark tette lehetővé.

A 20. század legnagyobb tömegmédiuma lett a televízió, és egészen a 2000-es évekig – amikor is a lakosság körében is elterjedt az internet – élte virágkorát.

Fotó: pixabay

A lapostv és az okostv

Az úgynevezett lapos tévéket helyesebben Led-tv-nek kéne hívnunk. Valójában ugyanis LED- háttérvilágítási LCD televíziókról van szó. A Samsung vezette be ezt a technológiát, és jelenleg szinte kizárólag ilyen technikával készült tévéket találunk a boltokban. Szintén hatalmas újdonságnak számított a plazmatévé is, ami igazából szintén lapos és ultravékony, de mégis háttérbe szorította a plazmatévéket a Led tv.

Az okostévé vagy smart tv technikailag nem különbözik ezektől, csak tartalmaz egy úgynevezett beépített set-top-box-ot, ami lehetővé teszi az internetes tartalomfogyasztást, illetve kommunikációra is alkalmas. A smart tv-k iránti kereslet tagadhatatlanul nő 2020-ban is, a piac pedig igyekszik kiszolgálni az igényeket. Az eMAGnál például számos LED, LCD és okos tv közül válogathatunk akár -39%-kal az átlagos piaci ár alatt. Nézzük csak meg a legfrissebb kiadványt, válasszuk ki kedvenc márkájú tévénket és akár azon is megnézhetjük a többi kedvezményt eMAG Black Fridaykor (november 27.) vagy Cyber Mondaykor (november 30.).

Mire jó az okostévé?

Az okostévé alapvető jellemzője, hogy tartozik hozzá internet hozzáférés. Na de oké, erre a számítógépünk is jó, akkor meg minek? Hát, például használhatjuk internetes játékokra, amit így nagy képernyőn élvezhetünk. De hozzáférhetőek a nagy internetes videó- és zenei megosztók. És a filmes stream oldalak is gombnyomásra elérhetők. Ez azért elég jó, nem?

Kicsit nehézkes a távirányítóval való írás és böngészés, de a legtöbb tv-ben már elérhető a hangvezérlés funkció is.

Nagyon jó dolog még, hogy meg tudjuk nézni a családi képeket és videókat is nagy képernyőn, akár közvetlenül a telefonról csatlakoztatva, vagy netes tárhelyről elérve.

Ezek az alap funkciók, de még rengeteg olyan dolog van, amit használat közben fogunk kitapasztalni. Először az alap funkciókat állítsuk be. Nagyon fontos, hogy csak akkor vegyünk okostévét, ha nem csak sima tv adásokat szeretnénk nézni, hanem használni is akarjuk a rengeteg izgalmas lehetőséget. Különben csak pénzkidobás.

Tippek okostévé vásárláshoz

Nézzük meg személyesen!

Sok mindent elmondanak egy reklámban nekünk, de egészen biztos, hogy a felét sem értjük, rosszabb esetben a felének semmi értelme... Ezért mindenképpen menjünk el a boltba és nézzük meg a saját szemünkkel a képminőséget, a méretet, és hallgassuk meg a hangot. Nézzük meg, hogy elég-e a fényereje, és megfelelő-e nekünk a betekintési szöge.

Fontos a garancia!

Úgy vásároljunk készüléket, hogy mindenképpen garanciális legyen. Figyeljünk rá, hogy minél hosszabb legyen a garanciaidő, és minél többféle meghibásodásra kiterjedjen. Fontos továbbá, hogy a szervizháttér is ellenőrizhető legyen.

Ha nem tudunk okostévét venni?

Ha most éppen nem engedhetjük meg magunknak, de nagyon szeretnénk smart tv-t, akkor sem kell elkeseredni, van megoldás! Ez pedig az un. „tv okosító”. Ezt csak egyszerűen be kell dugni a HDMI csatlakozóba és egy androidos felületet hoz létre. Jó megoldás még, ha egy media player-t vásárolunk, ezt pedig egy DVD lejátszóhoz hasonlatosan kell a tévéhez csatlakoztatni, és az eredmény hasonló a fentiekhez.

Fotó: pixabay

Nem véletlen az okostévék elterjedése, felnőtt egy olyan generáció, akiknek már életük természetes velejárója a digitális technika, így az élet minden területén használják. Azért is jó ez a technológia, mert így nem vagyunk rákényszerítve a tv adók általi tartalmakra, hanem mi magunk irányíthatjuk mit nézzünk. Ez soha nem látott szabadság a tévénézésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában