együttműködés

2018.12.19. 17:30

Ötoldalú megállapodást írtak alá Siklóson

A paksi bővítés megvalósítását szolgáló, ötoldalú együttműködési megállapodást írt alá Süli János, az atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter Baranya, Tolna, Somogy és Bács-Kiskun megye közgyűlési elnökeivel.

Munkatársunktól

Fotó: Laufer László

A megállapodás annak érdekében jött létre, hogy a következő években átgondoltan fejlődhessen a térség a Paks II. beruházás kapcsán. Süli János az aláírás alkalmával arról beszélt, hogy az atomerőművi blokkok számos fejlesztési lehetőséget kínálnak a térség számára.

Kiemelte, a mezőgazdasági termelők sokat profitálhatnak abból, hogy a projekt megvalósítására mintegy tízezer ember érkezik a térségbe. Őket a tervek szerint a beruházás 30 kilométeres körzetében helyezik el, ezzel úgynevezett „zöld lábnyomot” hagynának, szállításukat – környezetvédelmi szempontokat is figyelembe véve – 150-200 elektromos busszal kívánják megoldani, amelyek a meglévő és a leendő blokkok dolgozóinak szállításról is gondoskodnának – tette hozzá a miniszter.

– Az a feladatunk, hogy a beruházás után is biztosítani tudjuk a régióban élők foglalkoztatását. Azon kell dolgoznunk, hogy ne csak egy jelentős munkahely legyen a térségben, ki kell használnunk, hogy közel tízezer ember érkezik majd ide – fogalmazott Süli János. A szerződéses konstrukciót felidézve azt mondta: a célkitűzés negyven százalékos hazai beszállítói arány elérése. Baranya megye lehetőségeiről szólva a miniszter kitért a pécs-pogányi repülőtér szerepének „újraértékelésére”, illetve a turizmus területén a harkányi gyógyfürdő adottságaira.

Az együttműködés arra fókuszál, hogy a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás sikere érdekében a felek összehangolják fejlesztéseiket. Megpróbálnak továbbá felkészülni a lehetséges kihívásokra, melyeket közös erővel oldanak majd meg. Az együttműködők egyet értenek abban, hogy a környező megyék vállalkozásai minél nagyobb arányban kapcsolódjanak a projekt megvalósításához.

A Tolna Megyei Önkormányzat nevében Fehérvári Tamás (Fidesz-KDNP), a közgyűlés elnöke írta alá a dokumentumot. Az elnök büszkén tájékoztatta a sajtó megjelent képviselőit: Tolna megye kiemelt része lesz az országnak az erőműbővítés miatt. A projekt lehetőséget teremt a megye további fejlődéséhez, ugyanakkor olyan szintű beruházásról van szó, ami Tolnán is túlmutat – világított rá az elnök, aki szerencsésnek nevezte, hogy a 27,55 milliárd forint uniós forrás mellett a bővítés is fellendülést hoz a gazdaságba.

A megállapodást Fehérvári Tamás mellett Biró Norbert (Fidesz-KDNP), a somogyi és Rideg László (Fidesz-KDNP), a Bács-Kiskun megyei önkormányzat képviseletében látta el kézjegyével.

Befektetésösztönzésre van szükség

Madaras Zoltán (Fidesz-KDNP), a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke kitért arra, hogy Magyarország, és a dunántúli régió szempontjából kiemelt fontosságú nemzeti beruházás a projekt. A létrejött szándéknyilatkozat kiterjed a gazdaság, az oktatás, az egészségügy, valamint a kultúra, sport és turisztika területére is. Fontos elemként jelenik meg benne az a célkitűzés, hogy a Bács-Kiskun, Tolna, Somogy és Baranya megyei vállalkozások szerephez jussanak a beruházás során.

– A szerződésbe foglaltak szerint a beruházást negyven százalékban magyar vállalkozóknak kell megvalósítani, így kerülnek képbe a Paksot körülvevő megyék – fogalmazott Madaras. Szerinte a Dél-Dunántúlra kiterjedő befektetésösztönzésre van szükség, amely nemcsak új cégek betelepítését, hanem a már meglévő vállalkozások piacának bővítését, élénkítését is magába foglalja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában