szponzorált tartalom

2019.10.17. 09:36

Paks II. – Lehetőség a térség fellendülésére

Széleskörű együttműködésen alapul a munka

Dr. Becskeházi Attila: A térségben élőknek lehetőségük van kapcsolódni a beruházáshoz.

Fotó: Paks II. Zrt.

Az évszázad beruházásaként is emlegetett atomerőmű-építés komoly fellendülést hozhat Pakson és a környező megyékben. Szervezetek, intézmények, önkormányzatok sokaságát érintő, számos szakterületre kiterjedő együttműködés szolgálja azt, hogy a régió kivehesse részét a projektből és élvezze annak előnyeit – mondta dr. Becskeházi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásához kapcsolódó infrastruktúra-fejlesztésért, innovációért és lokalizációért felelős államtitkár.

Dr. Becskeházi Attila: A térségben élőknek lehetőségük van kapcsolódni a beruházáshoz.

Minden nagyberuházás intenzíven használja az adott térség erőforrásait. Célunk, hogy a két új blokk megépítése során ez a lehető leghatékonyabban történjen, ezért a térségben élőknek is lehetőségük van kapcsolódni a beruházáshoz – hangsúlyozta dr. Becskeházi Attila. Az államtitkárság feladata és felelőssége az atomerőmű-építéshez kapcsolódó fejlesztések kormányzati koordinációja. – Együtt dolgozunk Paks városával, valamint Baranya, Tolna, Somogy, Fejér és Bács-Kiskun megyék megyei és települési önkormányzataival. Továbbá tárcaközi koordinációs testületet alapítottunk, amelyben hét minisztérium, és azok háttérintézményei vesznek részt – vázolta az államtitkár.

„Fenntartható fejlesztésekben gondolkodunk.”

Dr. Becskeházi Attila tájékoztatása szerint, a beruházásban részt vevő 10-12 ezer munkavállalót elsősorban Pakson és környékén helyezik el. Kalocsán a laktanya átalakításával jöhet létre több ezer fő elhelyezésére szolgáló szálláshely, több, kisebb pedig a térségben önkormányzati tulajdonban lévő, használaton kívüli épületek felújításával. – Fontos a fenntarthatóság, ezért az a célunk, hogy a lakások használhatóak legyenek a beruházás befejeztével más típusú funkcióra, például a szociális ellátásban, turisztikában. Pakson végleges lakások épülnek, amelyeket a majdani üzemeltetők használhatnak. Az építkezés csúcsidőszakában rövid ideig jelentős létszámnövekedés várható, ezért ideiglenes, komfortos konténerszállásokat is létesíteni fogunk – részletezte az államtitkár.

– Indítunk egy programot az egészségügyet felügyelő tárcával, amely a paksi és térségi egészségügyi fejlesztésekre irányul. Ebben szerepel a Paksi Gyógyászati Központ és a mentőállomás, a szekszárdi kórház, valamint a Pécsi Egyetem klinikai részlege. Gondoskodni kell a dolgozók – beleértve a más anyanyelvűek – egészségügyi ellátásáról, gyermekeik oktatásáról. A térségbe 10-12 ezer munkavállaló, köztük várhatóan 3000-3500 orosz nyelvű dolgozó fog érkezni, az ő kiszolgálásukhoz számos területet fejleszteni kell, így például oroszul beszélő tanárokra is szükség lesz. Képzésükben a pécsi és a debreceni egyetem vállal szerepet. – Paks II. egy nemzetközi együttműködésben megvalósuló beruházás – Európa számos országából érkeznek majd hozzánk beszállítók. Már most is több száz orosz munkavállaló dolgozik Pakson – érzékeltette a terület fontosságát dr. Becskeházi Attila.

Elmondta, a beruházást kiszolgáló infrastruktúra kiépítése is igen összetett feladat, amely során az a cél, hogy ne terheljék Paksot. 60 km új utat építenek, több mint 330 km-t felújítanak, fejlesztik a paksi kikötőt, a Mezőfalva–Paks vasútvonalat, amelynek a városban vezető szakasza zajmentes lesz. Az új Duna-híd előkészületei jól haladnak, hamarosan elindulhat a beruházás. – A híd megépülése révén egyéb gazdaságfejlesztési projektekbe is be tudjuk kapcsolni Bács-Kiskun megye nyugati részét és Paks térségét, így nőni fog a versenyképességük. A dolgozók utaztatását elektromos járművekkel szeretnék megoldani. Az e-mobilitási program környezetkímélő, akárcsak maga a Paks II. projekt, hiszen – mint minden atomenergetikai beruházás – a tiszta energiatermelés szimbóluma – emelte ki dr. Becskeházi Attila államtitkár.

Nagy kihívás a szakemberképzés, hiszen speciális tudással rendelkező szakemberekre lesz szükség. Ennek érdekében az államtitkárság hét egyetemmel közösen (Pécs, Dunaújváros, Miskolc, Veszprém, Debrecen, BME, Szeged) oktatási, képzési klasztert alapított, ami az oktatás mellett a nukleáris és az energetikai innovációra és az említett területeken a kutatás-fejlesztésre is kiterjed. Kiemelten számítanak a térségben lévő pécsi és dunaújvárosi egyetemre, velük kompetenciaközpontokat alakítanak ki. A Pécsi Tudományegyetem szekszárdi karán az energetikai vezérlés- és irányítástechnikához kötődő középszintű képzést tervezik megvalósítani felnőttképzés keretében, Dunaújvárosban egy hegesztő és anyagvizsgáló kompetenciaközpontot hoznak létre. Fejleszteni fogják a paksi Energetikai Szakgimnázium beruházáshoz kapcsolódó kompetenciáit és tovább viszik, kiszélesítik a Paks II. Zrt. által indított Paks II. Akadémia képzési programot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában