hirdetés

2021.10.10. 23:59

Tolna Megyei SZC Apáczai Csere János Technikum és Kollégium: patinás iskola korszerű lehetőségekkel

A Tolna Megyei SZC Apáczai Csere János Technikum és Kollégium több mint 100 éves múltra tekint vissza. Az eltelt száz év egyben a jövő záloga is. Az Apáczai az az iskola, amely hű hagyományaihoz, képes megújulni, értéket közvetíteni, a mai diákok nyelvén beszélni és cselekedni.

PR-cikk

Fotó: Beküldött kép

Intézményünk fő profilját a közgazdaság, a Közlekedés és szállítmányozás, az Informatika és távközlés, a Rendészet és közszolgálat, valamint az Oktatás ágazat technikumi képzései jelentik. A mindenkori cél, hogy magasan képzett, a tudásukat jól kamatoztatni tudó szakemberek kerüljenek ki az iskola falai közül. Lévén, hogy főként technikumi osztályokat indítunk, a diákok nem csak szakmára tesznek szert, hanem érettségit is szereznek az oktatás öt éve alatt, így a felsőoktatás irányába is nyitott az út előttük.

Iskolánk jó híre és a szakképzésben rejlő lehetőségek nemrégiben megvalósult bővülése, átalakulása révén az elmúlt időszakban a képzéseink iránti érdeklődés növekedését tapasztalhattuk, és gyarapodott létszámmal kezdhettük meg a 2021/22-es tanévet. Az intézményünkkel tanulói jogviszonyban álló diákok mellett egyre több felnőtt él az iskolánk által kínált tanulási lehetőségekkel is.

Az oktatott szakmastruktúra kialakításánál mindig figyelembe vesszük a munkaerőpiaci igényeket. Hagyományosan magyar nagyvállalatok támogatásával és együttműködésével képzünk szakembereket, akik a végzettség megszerzése mellett biztos elhelyezkedésre és megélhetésre számíthatnak. Tanulóink addig is ösztöndíjban részesülnek, illetve a duális képzésbe átlépők már munkabért kapnak.

Iskolánk egyik specialitását a megyében egyedülálló, vasútüzemeltetéshez kapcsolódó szakmák oktatása jelenti, amelyet a magyar vasúttársasággal együttműködésben szervezünk. Másik specialitás a Budapest Schoollal való együttműködés az informatikai oktatásban, a projektalapú oktatás alkalmazása a területen, bevonva az IT szektor jeles képviselőit. Az eddig szakgimnáziumi formában működő pedagógiai munkatárs képzés 2022-es tanévtől technikumi formában újul meg.

Célunk segíteni a gyerekeket a pályaválasztásban, a motiváció megtalálásában, a sikerek elérésében, hogy minél jobban érezzék magukat az iskolában. A hátrányos helyzetű tanulókkal való foglakozás éppen olyan fontos szerepet kap az oktatás során, mint a tehetséggondozás.

Mindezen a célok eléréséhez jól felszerelt szaktantermek, a kor követelményeinek megfelelő infrastruktúra és technika – korszerűen felszerelt természettudományos labor, okostanterem – áll rendelkezésre. A patinás iskolaépületben folyamatos fejlesztésekkel igyekszünk biztosítani az oktatás feltételeinek és tanulóink komfortérzetének javítását.

Mindehhez élénk közösségi élet társul, diákjaink számos program, élményszerzési lehetőség közül választhatnak. Idén a Tolna Megyei Szakképzési Centrumhoz tartozó többi iskolával egyetemben nem a megszokott módion, hanem iskolafoglaló projekthéttel kezdtük a tanévet, amelynek célja a közösségek építése és erősítése, az iskolába való be- és visszaszokás megkönnyítése volt. Az összességében hétnapos rendezvénysorozat – melynek keretében kirándulások, projektfoglalkozások, vetélkedők mellett egy különleges produkció bemutatása is megvalósult – a diákok körében is nagyon jó fogadtatásra talált.

A vidéki tanulók egy magas színvonalú, felújított kollégiumban tölthetik el a diákéveket, ahol segítséget kaphatnak a tanuláshoz, és számos szabadidős tevékenység közül választhatnak a rekreáció és a pihenés óráiban, mindezt nagyon szép természeti környezetben.

A 2022/23-as tanévben indítani tervezett ágazatok és szakmai kimenetek

Technikum (5 éves képzés)

  • Közlekedés és szállítmányozás ágazat: Vasútforgalmi szolgálattevő technikus
  • Gazdálkodás és menedzsment ágazat: Pénzügyi-számviteli ügyintéző
  • Informatika és távközlés ágazat: Szoftverfejlesztő és -tesztelő technikus
  • Rendészet és közszolgálat ágazat: Közszolgálati technikus
  • Kereskedelem ágazat: Kereskedő és webáruházi technikus
  • Gépészet ágazat: Vasútijármű-szerelő technikus
  • Elektronika és elektrotechnika ágazat: Közlekedésautomatikai technikus
  • Oktatás ágazat: Oktatási szakasszisztens
  • Szakképző iskola (3 éves képzés)

  • Kereskedelem ágazat: Kereskedelmi értékesítő
  • A 2022/23-as tanévben indításra kerülő ágazatok és szakmai kimenetek végleges listáját a www.tmszc.hu oldalon és iskolánk honlapján keresse 2021 októberének végétől!

    Elérhetőségek

    Cím: 7200 Dombóvár, Arany János tér 21.

    Telefon: +36-74-466-929

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában