utcafesztivál

2017.08.18. 14:00

A hétvégén lesz az idei utolsó alkalom

Utolsó utcafesztiváljára készül az idén Bátaszék, augusztus 18-án, pénteken este 7 órától az Árpád utcában.

Mauthner Ilona

A táncházban Vélin Vesznával és a Vizin Zenekar húzza a talpalávalót. A zenekar vezetője, a bunyevác-horvát származású Vizin Antus pécsi tanárképző főiskolásként fontosnak tartja a magyarországi horvátok és szerbek énekes és hangszeres népzenéjének gyűjtését. 1981-től szervezi és vezeti a Baranya Táncegyüttes zenekarát, amely később önálló népzenei együttessé alakul.

Az együttes alapító tagja az ország talán e műfajban legjobb, de biztosan legjellegzetesebb hangú énekese a „szárazfát” (tamburakontra) is életre keltő Dervár Ferenc „Kume”. A tamburás Gyorgyevics Jován és Rádity Milenkó, az azóta a duda első számú művészei között jegyzett, amúgy több hangszeren is játszó Szabó Zoltán, és a hangszerét akár a hóna alatt is elcipelő bőgős, Piroska Gyula.

Elsősorban a hazai horvát és szerb néprajzi gyűjtések anyagát feldolgozva alakítják ki a repertoárjukat, de műsorukon megtalálhatók a tőlünk délre élő más népek (albán, bolgár, görög, macedón, román) muzsikái is. Dr. Bozsolik Róbert polgármester elmondta, látványos, jó hangulatú péntek estéket terveztek az idén is.

Hétről hétre egyre többen vettek részt az utcafesztiválon, ahol élővé tudták tenni a helyi népcsoportok, illetve vendég- együttesek bemutatkozását. Mint arról beszámoltunk, fellépett például az Afro Magic Band, hamisítatlan egzotikus, afrikai hangulatot varázsolva a városba.

Mindenkit várnak ezúttal augusztus 18-án, péntek este, idén utoljára az Árpád utcába, ahol a jó hangulat nem kerül pénzbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában