a helyzet

2017.12.09. 06:30

Nincs királyi út

Csermely Péter

Mármint a geometriához, mondta állítólag Eukleidész, amikor Ptolemaiosz egyiptomi uralkodó afelől érdeklődött, hogy nem lehetne-e ezt az egészet valahogy gyorsabban elsajátítani. A történet a geometriáról szól, a tanulság nem. Alkalmazhatjuk bátran a demográfiára is. Európa és benne Magyarország népessége hosszú ideje öregszik és fogyatkozik.

A problémát a jelenben megoldani nem lehet, akárhogy bizonygatják önnön nemeslelkűségüktől ellágyult tekintetű politikusok. Több millió közel-keleti és afrikai migráns beengedése Európába kizárólag a létszám vonatkozásában növeli az európai népességet. Nem összehasonlítható a helyzet a népek olvasztótégelyének joggal nevezett Egyesült Államokkal. Oda minden bevándorló azért ment, mert amerikai akart lenni.

Akik ma Európába indulnak, nem akarnak európaiak lenni.

Élvezni akarják az európai jólétet, egyébiránt pedig éppen olyan keretek között akarnak élni, mint otthon tették. Nincs sikeres integráció, egymás mellett élő társadalmak vannak Nyugat-Európa nagyvárosaiban, és a sokadik muszlim generáció sem integrálódott abban az értelemben, ahogy ezt Európában gondolni szokás.

A mostani migrációs hullám semmilyen gyógyírt nem jelent az itteni demográfiai gondokra, hiába növekszik papíron a lakosság száma. Az igazi megoldás sem bonyolult, de mindenképpen jövő idejű: Európának európai, Magyarországnak magyar kisbabákra van szüksége.

Mert nincs királyi út. Sőt, kancellári út sincs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!