Szent István ünnepe

2017.08.19. 10:00

Ünnepi programok a megyében, városokban és községekben

Államalapításunkra emlékezünk vasárnap, illetve az új kenyér ünnepét tartják országszerte. Összegyűjtöttük a Tolna megyei városok programjait.

Munkatársainktól

A „Horváth Károly Esperes Díj – A Társaskörért” kitüntetést, Horváth Zoltán (jobbról) kapta

Fotó: Mártonfai Dénes

Bátaszék Ünnepi istentisztelet a református imaházban, 9 óra. Ünnepi szentmise a Nagyboldogasszony Plébániatemplomban, 9.30. Romkert: kenyérszentelés és hálaadás az új kenyérért, köszöntőt mond dr. Bozsolik Róbert polgármester, 10.30.

Bonyhád Ünnepi istentisztelet a református templomban, 9 óra. Ünnepi istentisztelet a baptista imaházban, 9 óra. Ünnepi szentmise a katolikus templomban, 9.30. Programok a művelődési központ előtti téren 10.30-tól: ünnepi köszöntőt mond és az új kenyeret megszegi Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár. Áldást mond Aradi András evangélikus esperes, Fóris Tibor, a baptista gyülekezet vezetője, Mészáros Zoltán református lelkész és Wigand István katolikus plébános. A Merész Konrád-díj és a Virágos Bonyhádért Díj átadása. Műsort ad Süveges Sára (ének) és a Zelke Néptáncegyüttes, közreműködik a Magyar Nemzetőrség. Ünnepi istentisztelet az evangélikus templomban és a felújított gyülekezeti ház felszentelése, 16 óra. Igét hirdet és az épületet felszenteli: Gáncs Péter elnök-püspök.

Dombóvár Ünnepi szentmise a kertvárosi Szent István- templomban, 10 óra. Szent László park: az új kenyér megáldása és a Szent László-szobor avatása, majd bor- és kenyérkóstolás, 11.15. Közreműködik Deli Orsi és Fenyvesi Gábor.

A „Horváth Károly Esperes Díj – A Társaskörért” kitüntetést, Horváth Zoltán (jobbról) kapta Fotós: Mártonfai Dénes

Dunaföldvár Ünnepi szentmise az Öregtemplomban és istentisztelet a református és az evangélikus templomban, 10 óra. Ünnepi műsor, az új kenyér megáldása és koszorúzás a Szent István-szobornál, 11 óra.

Gyönk A ravatalozó előtetejének átadó ünnepsége a temetőben, 17 óra. Ünnepi műsor Vénusz-szobornál 18 órától, fellép a a Hajósi Néptáncegyüttes, a Csillag Show Tánc Egyesület és a Dránó band.

Nagymányok Ünnepi szentmise és kenyérszentelés a katolikus templomban, 9.30.

Paks Ünnepi szentmise a Jézus Szíve templomban, 9 óra. Ünnepi kenyérszentelés a történelmi egyházak képviselőivel, kenyérosztás. Ünnepi beszédet mond Szabó Péter alpolgármester, közreműködik a Viski Református Egyház Énekkara és a 40 éves Paksi Városi Vegyeskar, 10 óra. Duna-átúszás – regisztráció a kompkikötőben 9–11 óráig. Indulás a túlpartra komppal, 11 óra. Az úszók visszaérkezése a Hirt közbe, 12.30. Színpadi programok az ASE sportcsarnok melletti füves területen: Viski Bicskások műsora, 13 óra. Paksi Twirling és Botforgató Kulturális és Sportegyesület fellépése, 14 óra. A Paksi Broadway Stúdió és a Tinik Tüsik műsora, 14.30. A Pro Artsi Wind Band előadása, 15 óra. A Szaggató zenekar koncertje, 16 óra. A Veracruz zenekar műsora, 17.40. „Kell egy ország... veled Uram...” – összeállítás népszerű rockoperákból és musicalekből, 19 óra. A Tűzvirág Táncegyüttes műsora, 20.30. Garagulya Tűzlovagok – látványos pirotechnikai show egyedülálló zsonglőrelemekkel, 21.10. Ünnepi tűzijáték, 21.40. Gyermekprogramok: állatsimogató, Hagyományőrző Magyarok Utcája, lovaskocsikázás, népi játszótér, ugrálóvár, Könyvtár-tér, lovagoltatás, hajfonó műhely, íjászbemutató, gólyalábas vásári komédia.

Simontornya Augusztus 19. Megemlékezés a Szent István-szobornál, 19 óra. Ünnepi beszédet mond Máté Imre, a Simontornyáért Közhasznú Közalapítvány elnöke, közreműködik a Lelkes-Cserfes gitárcsapat. Utána az új kenyér szentelése, majd koszorúzás. Simontornyai Várudvar (rossz idő esetén a Művelődési Ház): a Mody Blues Band és a Velorex GTI zenekar koncertje, 20 óra.

Szekszárd Béla király téri katolikus templom: kenyérszentelés és ökumenikus áldás, 8.45. Szentmise, 9 óra. Horváth István országgyűlési képviselő ünnepi beszéde, 9.50. Lajkó Félix koncertje 21 órától a Béla király téren. Utána tűzijáték.

Tamási Művelődési Központ előtti rendezvénytér (rossz idő esetén a művelődési központ): Szent István-napi ünnepi megemlékezés 19 órától. Ünnepi beszédet mond Porga Ferenc polgármester, majd kenyéráldás, kenyérszentelés. A Köztársaság bandája koncertje, 19.30.

Tolna Aratófelvonulás. Gyülekező a Tolnai Civilháznál (Penny-parkoló) és kenyérszentelés a katolikus templomban, 16 óra. Ünnepi beszédet mond Berta Zoltán alpolgármester a Szent István parkban, utána koszorúzás és ünnepélyes kenyérszegés.

Néhány kisebb település is eljuttatta szerkesztőségünkbe augusztus 20-i programjait. Alsónánán az evangélikus templomban 10 órától tartanak ünnepi istentiszteletet, majd megszentelik az új kenyeret.

Kölesden a művelődési ház előtt 16 órakor átadják és megkoszorúzzák a felújított I. és II. világháborús szobrokat. Beszédet mond dr. Geréné dr. Vizi Márta. Utána Szent István-napi megemlékezés az IKSZT galériás termében. Köszöntőt mond Lénárd Tibor, közreműködik a Zönge Népdalkör. Ez után Juhász Ildikó festményeiből nyílik kiállítás, amelyet dr. Baranyai Eszter nyit meg, közreműködnek a Kölesdi Mesevár Óvoda gyermekei verssel és Balogh Attila énekkel.

Decsen szombaton rendezik a Szent István-napi programokat. A Szent Erzsébet téren 15 órakor kezdődik a főzőverseny, majd 16 órától a Holló együttes ad gyermekműsort. Ezt követően ünnepi testületi ülést tartanak, amelyen átadják a Decsért Emlékplaketteket. A főzőverseny eredményeit 18 órakor hirdetik ki, ez után Szép Evelin, a Decsi „Kék Ibolya” Egyesület és az Őszi Napfény Nyugdíjas Klub lép fel. Őket 20 órától Fásy Ádám és a Zeneexpressz csapata követi. A tűzijáték-rakétákat 22 órakor lövik fel, majd az A’la carte zenekar következik.

Ünnepséget tartott a társaskör

Szent István-napi ünnepséget tartott a Szekszárd-Újvárosi Római Katolikus Társaskör pénteken a szekszárdi Szent István Házban, és ez is azt jelzi, hogy elkezdődött az ünnepi hétvége. Természetesen volt kenyérszentelés, de átadták a 2011-ben alapított „Horváth Károly Esperes Díj – A Társaskörért” kitüntetést, melyet Horváth Zoltán, a Bata Kft. szekszárdi telepvezetője kapott, aki hosszú évek óta támogatja a társaskört. Gyurkovics János világi elnök a kitüntetettel kapcsolatban elmondta: nagyon korrekt kapcsolatot ápolnak, a díj névadójával kapcsolatban pedig azt, hogy meghatározó alakja volt az újvárosi katolikus közösségnek. A kör pénteki rendezvényére a város vezetését is meghívta, valamint Antal Géza apátot, a társaskör egyházi elnökét és Fekete Zoltán diakónust is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!