Jakócs Anna Liza

2019.11.21. 06:30

A jelenben élni a jövőért

Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Bonyhád

Forrás: Shutterstock

Külföldön az élet csak móka és kacagás? Vajon, ha átlépem az országhatárt, rögtön Eldorádó vár engem? Sok fiatal indul neki határainkon túlra annak reményében, hogy majd magasabb bér üti markát, mint itthon. De tényleg mindenkit csak a több fizetés érdekel?

Az adrenalin, melyet egy új helyen érzünk; a tudás utáni vágy, hogy saját kézből tapasztaljuk meg, melyet annyi éven át könyvből tanultunk; s nem mellesleg az örömmámor érzése, mikor sikeresen használhatjuk a nyelvet, melynek elsajátításában több év munkája van – mind felbecsülhetetlen megélni. Fiatalként faljuk az élvezeteket, hisz szüleink oltalmazó karjaiból kikerülve lehetőségek tárháza nyílik meg előttünk. Miért kellene korlátok közé szorítani ezeket itt, a XXI. században? Határ a csillagos ég, ahogy mondani szokták.

Életünk ezen szakaszában nem vagyunk lekötve. Nincs még férj vagy feleség, se gyerekek, se kiskutya, se aranyhal, se papagáj. Csak egy termékeny talaj, melyet eddigi életünk során szüleink, nevelőink, tanáraink gondosan megművelve elvetették a magokat, s csak rajtunk áll, hol és milyen virágot hajt. Egy növény pedig akkor tud minél magasabbra törni, ha az éltető napfény és víz mellett, az önmagának megkövetelt teret, szabadságot megkapja.

S hol, hogyan lehetne az ember szabadabb, mint „minden határt” átlépve?

Címkék#séta-pseg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!