Kohl Zsanna

2019.11.28. 07:00

A meditáció jótékonyan hat testre, lélekre

Vak Bottyán Gimnázium, Paks

Forrás: Shutterstock

Az emberek többségének a meditációról legelőször egy olyan spirituális tevékenység jut az eszébe, amit a hívő személyek alkalmaznak a belső vallási kiteljesülés érdekében. Pedig ez a folyamat összetettebb annál.

A meditáció, mint fogalom, rettentő sok mindent jelent. Lehet ihletforrás, utazás a belső világba, relaxációs gyakorlat és szellemi kapcsolatteremtés is. Még akkor is végigmehetsz ezen a folyamaton, ha belemélyedsz egy jó könyvbe, vagy éppen megfog a film, amit nézel.

Ha eldöntötted, hogy meditálni szeretnél, de fogalmad sincs, hogyan kezdj neki, segítségedre lehetnek a következő támpontok.

Legelőször némítsd le a telefonodat és minden olyan tárgyat száműzz a környezetedből, ami hirtelen megzavarhat, majd vegyél fel egy tetszőleges pozíciót (legtöbbször ülőpozíció), ha kényelmesnek érzed, támaszd ki a hátadat is. Hunyd le a szemed és fokozatosan lazítsd el az izmaidat. Ne agyalj, ne görcsölj azon, hogy mit csinálsz, hagyd, hogy a gondolatok maguktól találjanak rád, vagy pedig vessz el a semmiben. Ügyelj a légzésedre, legyen egyenletes és mély!

A folyamat elvégzése történhet néma csendben, de akár nyugtató zenét is alkalmazhatsz aláfestésként, esetleg hallgathatod a természet hangjait. A sikeres gyakorlatot segíthetik különböző relaxációs videók, telefonos applikációk is. Az idő nem számít, addig maradj ebben az állapotban, amíg jól esik.

A rendszeres meditáció jótékony hatással van testre és a lélekre egyaránt. Sokkal könnyebben kommunikálsz tőle, kiegyensúlyozottabb leszel, az érzelmeidet is egyszerűbbé válik nyomon követni, az egyenletes légzés pedig lenyugtat és elmulasztja a belső feszültséget. Az iskolai stressz és a dolgozatdrukk enyhítésére is remekül alkalmazható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!