Fitt Olivér

2019.11.21. 06:30

A világvége más szemmel

Vak Bottyán Gimnázium, Paks

Forrás: Shutterstock

A világvége ősidők óta foglalkoztatja az emberiséget. Elég csak a majákra gondolnunk. A filmipar ezt a jelenséget előszeretettel lovagolja meg és ezt az őrületet Josh Malerman is kihasználta novellájának megírásához, ami a Bird Box címet viseli (2014). A 2018-as Netflix film Susanne Bier rendezésében pedig kapott hideget és meleget a nézőktől és a kritikusoktól egyaránt.

Zombik, cunamik vagy földrengések helyett ebben a történetben egy ismeretlen, talán vírusnak nevezhető jelenség „támadja” meg a földet, amitől menekülni annyira nem lehet, mert ha nyitott szemmel jársz, ez a valami eléri nálad, hogy saját kezűleg végezz magaddal. Para, mi? Egyetlen védekezési lehetőség pedig egy átlagos kis kendő, amivel le lehet fedni a szemünket, ami életben tart minket, de cserébe vakon kell élni az életünket.

Főszerepben Sandra Bullock és Trevante Rhodes. A színészi játékukra nem lehet panasz. A két fél a film alatt egymásra talál, majd két gyerekre is figyelniük kell. A két kissrác is hiteles szereplő, jól visszaadják, miként viselkedhetünk, ha tudjuk, hogy itt a világvége.

A filmben azonban számos hiba van. A kétórás játékidő nagyon hosszú. A 120 perc alatt több tucat feszültnek szánt jelenet van, amiből legfeljebb egy – kettő esetében sikerül valóban ilyen hatást kiváltani. A film ráadásul rengeteg kérdést tesz fel, amelyeket megválaszolatlanul hagy. Ezzel sok baj nincs igazából, mert a nézőt gondolkozásra késztetik, ámde az, hogy teljesen alapvető kérdésekre, amit illene tudnia a nézőnek, semmi választ nem kapunk! Például, hogy pontosan mi is – vírus, vagy démonok (legalábbis valamilyen alvilági lények) – az, ami megtámadja a Föld lakóit, és késztetik arra őket, hogy önkezükkel vessenek véget életüknek? Ami viszont tetszett, az az időben ugrálás, ami leginkább jellemezte a film szerkezetét.

Egy biztos, a felvetett kérdések a kanapéról fölkelve sem hagyják nyugodni az embert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!