Kazinczi Krisztina

2019.11.06. 14:25

A zene a lélekre is pozitívan hat

Vak Bottyán Gimnázium, Paks

Forrás: Shutterstock

A mai modern világban a pop, rock, metál zenei stílusok nyernek nagyobb teret. Emiatt a komolyzene és annak tanítása az emberek többségét hidegen hagyja, nem figyelve az éneklésre és a zenehallgatásra, zenetanulásra. Sok szülő engedélyezi gyermekének az okos készülékek korlátlan használatát, hogy legyen valami, ami lefoglalja őket. Mindezek miatt az óvodások, kisdiákok elsősorban a mai zenét ismerik meg, és kevés százalékban hallgatnak minőségi zenét, énekelnek értékes dalokat. Fontos lenne azonban, hogy a szülők minél fiatalabb korban elkezdjék megszerettetni a muzsikát gyermekeikkel. Kodály Zoltán szavait idézve: ,,A gyermekek zenei nevelését kilenc hónappal a megszületésük előtt kell elkezdeni.’’

Érdemes megtanulni valamilyen hangszeren játszani, mert azon túl, hogy egy új világ tárul fel, fejlődik a gyermekek idegrendszerének azon része, amely a logikus gondolkodásért felelős. Nem utolsó sorban az érzékszervekre is jó hatással van. A zenét tanuló diákok megismerkedhetnek a hangjegyekkel, kottaolvasással. Választott hangszerüket megszólaltatva pedig mosolyt csalhatnak az emberek arcára. Öröm látni a közönség szemében, hogy élvezik az előadást, amikor a színpadon zongorázom. A darab eljátszása után jó hallani a tapsvihart és a tanárnőm biztató szavait. Gyakorolni, órákra járni rendkívül jó időtöltés!

Hallgassunk több klasszikus zenét! Nemcsak leköti a figyelmet, hanem csökkenti a stresszt, lenyugtat és javítja a hangulatunkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!