Folkmann-Papp Petra

2019.11.14. 07:01

Az egyik legjobb diáklap

A gyönki Tolnai Lajos Gimnázium diáklapja, az Ein-Stein a Diákújságírók Egyesületének pályázatán országos 3. helyezett lett az előző tanév végén az év diákújságja kategóriában.

Tolnai Lajos Gimnázium, Gyönk

Fotó: Beküldött kép

Az Ein-Stein diákújság a Tolnai Lajos Gimnázium egy nagy múltra visszatekintő újságja, mely ma sem hiányozhat a diákok kezéből és a gimi életéből.

1991-ben jelent meg a 0. szám, melynek akkor még nem volt címe. 1992-ben kapta meg az újság a ma is használt címét. Az Ein-Stein név egy szójáték is, nem véletlen, hogy ezt választotta az akkori szerkesztőség: ők ugyanis elsősorban Albert Einstein, a híres tudós nevével játszadoztak. Másrészt ez az elnevezés iskolánk német nemzetiségi oktatására is utal, ugyanis a cím jelentése „egy kő.”

Kezdetben a német tagozatra járó diákok állították össze a lapot. Ekkor többnyire német nyelvű cikkek, aranyköpések, novellák, sportesemények szerepeltek benne. Az induláskor az újság minősége igen kezdetleges volt, az oldalakat egyesével kellett kinyomtatni és összetűzni, az összes lap fekete-fehér volt még. Az idő előrehaladtával a Szekszárdi Nyomdában nyomtatták ki az újságot, ekkor már színes oldalakkal. Ennek hatására a lap színvonala is megnőtt.

2008 után következett egy hosszabb kimaradás, 2017-ben azonban a diákok újjá szerették volna éleszteni az újságot. Egy pályázat segítségével megteremtődtek az anyagi feltételek is. Ennek köszönhetően új számítógépeket, nyomtatót és még külön szerkesztőségi termet is kaptunk. A gimnáziumban működik egy újságíró szakkör is, hetente összeülünk, megbeszéléseket tartunk, ötletelünk, majd mindenki megírja az általa elvállalt cikkeket.

Az újságban többféle témát is feldolgozunk, mindig találunk olyan témakört, mely érdekelheti olvasóinkat. A diákok körében nagyon népszerű az Insta-oldalunk, de olvashatnak könyv- és filmajánlókat, valamint tanárainkkal, diáktársainkkal készített interjúkat is. Vannak állandó rovataink is, melyek minden Ein-Steinben a megszokott helyen jelennek meg: ezek például az aranyköpések, a versek, történetek, rajzok és német nyelvű cikkek.

A két éve újraindult újság hatalmas érdeklődésnek örvend. Nemcsak a jelenlegi diákok, tanárok kíváncsiak megújult lapunkra, hanem az öregdiákok, nyugdíjas pedagógusok és Gyönk lakói is. Olvasóinktól csupa jó, biztató visszajelzést kapunk. A sok munka, a tavalyi tanév végén meghozta gyümölcsét: az Ein-Stein a Diákújságírók Egyesületének pályázatán országos harmadik helyezett lett az év diákújságja kategóriában!

Borítókép: Két éve indult újra az Ein-Stein, tavaly év végén máris országos harmadik helyet nyert az év diákújságja kategóriában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!