Buri Kata

2019.11.14. 07:00

Az iskola – egy diák szemével

Tolnai Szent István Katolikus Gimnázium

Fotó: Shutterstock

A magyar oktatási rendszer nem az igazi. Ezek kemény szavak, tudom, de ezzel szerintem a tanárok, a diákok és a szülők is egyetértenek.

Én a tanulók szemszögéből ismerem az iskolát. Mi fáradtak, motiválatlanok vagyunk. Úgy gondoljuk, hogy olyan dolgokat kéne tanulnunk, amik az életre készítenek fel, és hasznosítani tudunk, mikor felnőttek leszünk. A kérdés az, hogy ennek ellenére miért kell ilyen nagy mennyiségű lexikális tudást elsajátítanunk?

A tantervben túl sok a tananyag, a gyerekek kevesebbet tanulnak meg alaposan. Ha kisebb lenne a tananyag, szerintem többet tanulnánk. Úgy érzem, hogy nem gondolkodni, érvelni tanítanak meg bennünket, ami szerintem hasznosabb lenne.

A nyugati országokban, például az Egyesült Államokban, amellett, hogy a tanulók elsajátítják a tananyagot, megtanulnak kiállni mások elé, érvelni a véleményük mellett, így az életben hasznos készségeik fejlődnek. Én úgy érzem a fent említett példa is rávilágít arra, hogy másképp is lehet csinálni és érdemes lenne megújítani a magyar oktatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!