Szalai Fruzsina

2019.11.06. 13:00

Itt járt az igazi suttogó

Vak Bottyán Gimnázium, Paks

Forrás: MW

Monty Roberts tartott bemutatót nemrég Kaposváron, az állattenyésztési napokon. Amikor az erőszakmentes lókiképzés képviselője kis késéssel belépett az egyetem lovardájába, hatalmas tapsvihar fogatta. Mint elmesélte, 13 éves korában alkalma nyílt órákon át figyelni a vad musztángok viselkedését és kommunikációját, erre építette a módszerét. Élete folyamán eddig háromszáz-ezer lovat képzett ki.

Elsőként arra hívta fel a figyelmet, milyen jelzéseket küld a ló, amelyek arra utalnak, hogy csatlakozni akar. Majd szemléltette is, miként vehető rá az együttműködésre. Amikor például a kanca a köröket rótta, Monty lelassította lépteit, beejtette a felé eső vállát, ujjaival csalogatta, hátat fordított neki. A ló odament hozzá, és ettől kezdve a sarkában maradt, és követte őt. Ez volt a Join-Up, vagyis a csatlakozás pillanata. Végül sikerült elérnie, hogy egy lovast is megtűrjön a hátán. Később egy ijedős, fejét magasan hordó, fenyegetve horkantó sárga herélt lovat vezettek Montyhoz. A suttogó utalt rá, hogy előző gazdái bántalmazhatták. A vad négylábút is sikerült csatlakozásra bírnia. Ezután egy botot érintett a lóhoz, hogy érzékeltesse, nem kell tartania veréstől.

Aki többet szeretne megtudni Monty módszeréről, annak ajánlom „Shy Boy – Egy vad musztáng megszelídítése” című könyvét, de a suttogóról film is készült, amelynek üzenete, hogy bárki tehet a maga módján azért, hogy a világ jobb hellyé változzon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!