Karl Mátyás

2019.11.14. 07:00

Tanulási tippek, avagy hogyan szerezz motivációt a tanuláshoz

Tolnai Lajos Gimnázium, Gyönk

Fotó: Shutterstock

Biztosan előfordult már veled, hogy amikor elérkezett az idő a tanulásra, te nem csináltál semmit, hanem nyomkodtad tovább a telefont vagy a számítógépet. Pedig korábban elhatároztad, hogy igenis ebben az időpontban tanulni fogsz! Akkor mégis mi történt veled? Miért nem hagytad abba a semmittevést, és léptél a tettek mezejére?

Nos, a választ magadban kell keresni, pontosabban a motivációban. Nem csak eltökéltség kell egy feladat elkezdéséhez, hanem motiváció is. Kutatások kimutatták, hogy motivációt leginkább kis célok elérésével lehet elérni, amik lendületet adnak az igazi céljaidhoz.

Szóval ha motivált szeretnél lenni, akkor tűzz először magad elé kis, könnyen elérhető célokat, és csak azután kezdj neki a tanulnivalódnak. Például először határozd el, hogy kiviszed a szemetet vagy kisöpröd a szobát, ami után sokkal több kedved lesz a tanuláshoz. Próbáld ki!

A tanulásnál ne törekedj arra, hogy minél több ideig ülj a könyvek felett, az annyit használ, mint vonatnak a gumiabroncs. A leghatásosabb módszer, ha egy bizonyos idő vagy tantárgy után egy kis szünetet tartasz, ami max. 15 perc. Ezáltal egy kicsit pihen az agyad. Esetleg megjutalmazhatod magad minden elvégzett lecke után egy cukorkával vagy csokival, hogy növeld a motivációt.

A harmadik módszer pedig a valódi tanuláshoz a rendszeresség. Törekedj arra, hogy ugyanabban az időpontban tanulj, ne előbb és nem később. Így kialakul egyfajta szokás (mint pl. az ebédidő), így sokkal könnyebben kezdesz neki a tanulásnak, mert már hozzászoktál.

Ezek egyszerű trükkök, először nem tűnnek túl hasznosnak, de rengeteget segítenek. Nemcsak a tanuláshoz lehet használni őket, hanem minden olyan feladathoz, amihez nincs kedved.

Címkék#séta-TLG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!