Hollósi Alíz

2019.11.28. 07:00

Vegák és vegánok

Tolnai Lajos Gimnázium, Gyönk

Forrás: Shutterstock

A vegetarianizmus egy táplálkozási gyakorlat. Nem fogyasztanak olyan ételt, aminek elkészítéséért meg kell ölni az állatokat ellenben tojást, mézet, tejtermékeket fogyasztanak.

Ennek az étrendnek vannak különböző irányzatai is: ovo-vegetáriánus : tejterméket illetve húst sem fogyaszt csak tojást, lakto-vegetáriánus : tejterméket fogyaszt viszont húst és tojást nem, ovo-lakto-vegetáriánus : csak a húst mellőzi, tejterméket valamint tojást is fogyaszt.

Illetve van még a növényi étrend, ami a teljes vegetáriánusságot jelenti, tehát semmilyen állati eredetű ételt nem fogyasztanak sem tojást, sem halat, sem húst, sem tejterméket. Sokszor összekeverik ezt a vegánsággal.

A veganizmus, az egy állatjogi mozgalom, ami annyit jelent, hogy a vegánok elutasítják az állatok kihasználásának minden módját. Tehát ők nem fogyasztanak húst,tejterméket, mézet és tojást. Valamint egyáltalán nem használnak állati eredetű terméket, és nem vásárolnak olyan dolgokat, amik állatkísérlethez köthető. Azaz nem számít vegánnak a gyapjúpulóver vagy a bőrből készült termékek, még az olyan arckrém sem, ami mézet tartalmaz. Kerülik továbbá a cirkuszt valamint az állatkertet is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!