Braun Boglárka

2019.11.06. 13:00

A falvakban is színesek a hétköznapok

Vak Bottyán Gimnázium, Paks

Fotó: Makovics Kornél

A városban élők többsége azt hiszi, hogy faluban lakni rossz, mert kisebb. Igaz, hogy kevesebb lakó van, de ez nem jelenti azt, hogy kevésbé lenne izgalmas. Mivel nem vagyunk sokan, ezért szinte minden pletyka eljut mindenkihez és szinte mindenki ismer mindenkit, ezért mindenki köszön mindenkinek. Ha városban vagyok, akkor mindig emlékeztetnem kell magam, hogy ott ez nem szokás.

Faluban maximum egy általános iskola van, míg városokban középiskolák, egyetemek és főiskolák is. Olyan jó azoknak, akiknek nem kell messzire menniük a suliig. Sokkal jobb, mint korán reggel felkelni, lesétálni a buszmegállóig, várni, hogy jöjjön a busz és végigállni az utat. Ha már a közlekedésnél tartunk, akkor örömmel állapíthatom meg, hogy faluban sosincs dugó. Nem kell azért aggódnunk, hogy odaérünk-e valahova. A városokban a sok autó miatt még a levegő is jóval szennyezettebb. A gyerekeket nem engedik, hogy sokáig kint legyenek este, mert bármi történhet velük. A falvakban tovább maradhatnak, mert nem olyan veszélyes.

Bolt viszont nincs sok és az a kevés is inkább élelmiszerbolt. Ha valami mást szeretnénk, akkor be kell mennünk a legközelebbi városba. Munkalehetőség is kevesebb van, de ez nem akadályozza meg, hogy legalább olyan boldogan éljünk, mint mindenki más. Én Györkönyben élek, egy ezer fős faluban. Nagyon sok programunk van év közben és nyáron is, pl.: Funky Party, falukarácsony, nemzetiségi napok. Van pincefalunk több mint 300 pincével, ennek köszönhetően nagyon sokan foglalkoznak borászattal, a legkeresettebb ehhez kapcsolódó program a ZeGaBo.

Borítóképünk az idei györkönyi falunapon készült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!