Sándor Dóra Renáta

2019.11.28. 07:00

Az ókor világában kalandoztunk

Tolnai Lajos Gimnázium, Gyönk

Történelemórán nemrég Tutanhamon fáraóról tanultunk, pár nap múlva pedig legnagyobb meglepetésemre megláttam egy reklámot, amely szerint Budapesten pont az ő temetkezési relikviáinak másolatait mutatják be egy vándorkiállítás keretében. Ezen felbuzdulva történelemtanárunk és osztályfőnökeink egy egész napos programot szerveztek számunkra a fővárosba, hogy bővíthessük ismereteinket Egyiptom fáraóiról és az ókor világáról.

Kora reggel vonattal indultunk el Budapestre, ahol először a Tutanhamon kiállítást tekintettük meg. Megnéztük a Matrjoska-babákhoz hasonlóan egymásba illő koporsókat, a szarkofágot, a fáraó híres halotti maszkját, a csontváza röntgenképét, a sírhely makettjét, falfestményeket és szobrokat az egyiptomi istenekről, akik a másvilágra kísérik vagy ott fogadják a fáraót. Láttunk egy harci szekeret is, ládákat, amikbe a királyi család tagjai pakoltak, a szépítkezési eszközöket és persze a királyi trónt. Az egyiptomiak hite szerint ezekre a tárgyakra mind szüksége volt a fáraónak a túlvilágon.

A kiállítás után tartottunk egy gyors ebédszünetet az egyik bevásárlóközpontban, majd újult erővel iramodtunk neki a Hősök terének, ahonnan egy gyors idegenvezetés és pár csoportkép után a Szépművészeti Múzeumba vezetett utunk. Ott az osztály két részre oszlott, és az Ókori divatkalauz című foglalkozáson vett részt. Csoportomat egy szép kiállítóterembe vezették a múzeumpedagógusok, ahol a görög műalkotások között egy páros kvízt, majd egy izgalmas csoportos társasjátékot játszottunk. Aztán helycserés támadás után egy másik teremben az ókori görög divat szerint beöltöztünk, majd kielemeztük, miként vették magukra a ruháikat, például a khitónt a férfiak és a nők. Majd, mint a görög istenek és istennők a vázaképeken, egy-egy tárggyal a kezünkben jeleneteket modelleztünk, a múzeumpedagógus pedig instax kamerával képet is készített rólunk, amit egyből haza tudtunk vinni.

Mindent összegezve nagyon tartalmas napot töltöttünk el Budapesten, élményekkel gazdagodtunk és sok érdekességet láttunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!