Dicsérdi Elizabet

2019.11.06. 13:00

„Ezek a mai fiatalok!” válthatják meg a világot

Nemtörődömök, telefonfüggők és néha még flegmák is. Kifolyik a kezükből a pénz, és képtelenek előre tervezni. Inkább tanulnak az örökkévalóságig, mintsem dolgoznának, valamint az eget rengető problémákra hashtegekkel és lájkokkal próbálnak hosszú távú megoldást találni. Ezek vagyunk mi. Az Y és Z generáció. Valóban mi fogjuk megváltani a világot?

ESZI, Paks

Forrás: Shutterstock

A válasz akármennyire is fájdalmasnak tűnik, de igen, mi leszünk a szerencsések. Legalábbis nekünk kellene lenni. Mielőtt még bármit is gondolnának, nem olyan reménytelen a helyzet, mint amilyennek első pillantásra tűnik. Nézzük csak meg, ezek a negatív jelzők milyen jó személyiségjegyekre utalhatnak. (Ismétlem, utalhatnak! Természetesen mindig akadnak lázadó kivételek). Valóban nem törődünk semmivel, vagy csak azzal nem, amiről úgy gondoljuk, hogy felesleges? (Jó azért egész sok mindent gondolunk annak.) De lényeg, ami lényeg, digitális bennszülöttként másképp, néha szokatlan módon közelítjük meg a dolgokat. Az agyunk szomjazik az információra, és mivel az van bőven, képes viszonylag sok területen megfelelni.

Telefonfüggőség. Ezt egy kicsit a tudásvágyra fognám, de az igazat megvallva nagyrészt nem ez a fő oka a folytonos kütyünyomkodásnak. Hogy mi az, ami miatt még is előnyünkké válhat? Bár hihetetlennek tűnik, de egy-egy poszt tömegeket mozdíthat meg, ami igenis a közösségi médiának köszönhető. (Mondjuk az én tömegem elég kicsi. Nem vagyok egy népszerű ember). De ha már valaki eleve „celeb”, annak garantált a siker.

És végül, hogy miért nem gondolunk a jövőre? Mert szinte lehetetlen. Világunk annyira kiszámíthatatlan, hogy nem tudhatjuk, mi történik néhány év múlva. És ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a mostani óvodásokat – ha elérik a megfelelő kort – olyan szakmákra kell felkészíteni, amelyekről ma még a szakértők is igen keveset tudnak. Kénytelenek vagyunk felvenni a ritmust a rohanó világgal, és elfogadni a folyamatos változást. Ha vannak is számításaink, azt nagy eséllyel keresztülhúzzák majd. Ennek ellenére mindig van a tarsolyunkban egy B terv, sőt többnyire C terv is akad. Bár a kivitelezésben felmerülhet némi probléma. Ezért szükség van arra, hogy a legnagyobb tiltakozásunk ellenére is megkapjuk a kellő támogatást és segítséget.

Címkék#Séta-ESZI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!