Heilig Dóra

2019.11.21. 06:30

Krakkó titkait, történelmi örökségét fedezhették fel

Vak Bottyán Gimnázium, Paks

Forrás: Beküldött kép

Az a szerencse ért, hogy egyike lehettem a Waclaw Felczak Alapítvány által jóvoltából Krakkóba látogató 27 diáknak a Paksi Vak Bottyán Gimnáziumból. Bár ijesztően korán: hajnali ötkor indultunk, kijelenthetem, hogy a még bőven égő éjjeli fényekért, a város teljes csendjéért, a járdák és utak ürességéért, és a hatalmas, ragyogó telihold látványáért megérte.

Az út egy jó ideig eseménytelenül telt. A határt átlépve mindenki kezdett ébredezni, ez már sokaknak ismeretlen terep volt. Szlovákia északi részén meg is álltunk, hogy megcsodáljuk Árva várát. A vár eléréséhez egy viszonylag meredek emelkedőn kellett felsétálnunk, majd egy gyors csoportképre berendezkedés után búcsút intettünk a grandiózus épületnek, és továbbindultunk Orawkába, ahol egy 13. századi fatemplomot néztünk meg. Végső célállomásunkra, Krakkóba érve azonnal megállapítottuk, hogy mennyire hatalmas és csodálatos minden, és mennyire vendégszerető mindenki.

Két-háromfős szobákat kaptunk. A kipakolás után elindultunk, hogy felfedezzük a környéket, majd egy laktató vacsorát követően estig beszélgettünk. Szerda reggel egy svédasztalos reggelivel kezdtünk, hogy elég energiánk legyen belevetni magunkat a város történelmének, szépségeinek megismerésébe. Elborzadtunk a Schindler-gyár múzeum realitásán, sóhajtozva imádtuk a gótikus Wawelt, és az ottani emberek interaktivitását, valamint végigsétáltunk a Posztócsarnokon, Krakkó főterén, ahol aztán kaptunk egy pár óra szabadidőt.

Csütörtökön délelőtt útra keltünk Zakopanéba, ahol siklóval felmentünk Gubalowkára, Lengyelország legmagasabb pontjára, aztán szédültünk kicsit az 1123 méter magas domb tetején, amíg valaki felkiáltva meg nem állapította, hogy oszlik a köd, és már látható a távolban néhány hegycsúcs. Majd meglátogattuk a Kiválók temetőjét, ami Felczak és a tátrai futárok nyughelye. Ezek után visszaültünk a buszra, és utunk további részét vidáman töltöttük: poénokat mesélve, hangosan nevetve, kellemes érzéssel. Este tizenegy előtt értünk vissza Paksra, elégedetten mosolyogva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!