Kiss Barbara

2019.11.06. 13:27

Lehet egy szülő is „vér ciki”

Tolnai Szent István Katolikus Gimnázium

Forrás: Shutterstock

A Z generációt, vagyis minket, lusta, nagyképű, telefonfüggő tinikként skatulyáznak be. Erre mi tagadás, sok korombeli okot is ad. Néhányan tényleg a telefonon élik az életüket. A mai világban, ahol már szinte mindent telefonon, interneten intézünk, nehéz a mobil nélkül létezni. Minden egyes ember kezében ott van, sokan mégis azt érzékeltetik, hogy ez kizárólag a Z generáció sajátossága. Pedig nem mindenki éli az egész életet az online világban. Nem szerencsés egy egész generációra rásütni a bélyeget. Nem ismerhetünk mindenkit, így nem is általánosíthatunk.

Az X generáció nagyon sokat vár el tőlünk. Elvárják, hogy mindenhez értsünk, mindent tudjunk már elsőre is, és mindent megtanítsunk nekik. Ez önmagában nem lenne a probléma. Ám ahogy egy pedagógus türelme is véges, amikor nekünk adja át a tudást, úgy a miénk is, amikor hiábavalónak tűnik a többszöri próbálkozás, hogy bevezessük az idősebb generációt a digitális világba. Elárulom, „vér ciki”, amikor a szülők felszabadulnak Facebookra, és szinte az egész életünket megosztják másokkal. Minket ezért már kevésbé lehet megtalálni a Facebookon, inkább Instán vagy Snapchaten vagyunk jelen. Bár az Instáról is elég gyakran le kell tiltani a szülőket...

Az elvárások azon része, miszerint értsünk mindenhez, nem mondom, hogy nem jó, de nekünk is idő, mire megtanuljuk az adott dolgot kezelni. Viszont a rengeteg ránk terhelt feladat nem feltétlenül vezet pozitív végkimenetelhez. Előfordulhat, hogy megfelelési kényszeres lesz valaki, vagy ami a rosszabb, minden szabályt felrúg, azért is mindennek az ellentétét csinálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!