Szabó Mónika Csenge

2019.11.06. 14:12

Táplálkozz okosan!

Tolnai Szent István Katolikus Gimnázium

Forrás: Shutterstock

Az egészséges táplálkozásnak egyre fontosabb szerepe van az életünkben és az interneten sokféle szemlélet található ezzel kapcsolatban. Ezzel az ismertetővel szeretnék támpontot nyújtani az egészséges életmód iránt érdeklődőknek azáltal, hogy bemutatom a szivárvány táplálkozási modellt.

Úgy képzeljük el, hogy a szivárvány külső szakasza a leghosszabb és ide azok az ételtípusok kerülnek, amikből a legtöbbet kell fogyasztani. Ezek a gabonafélék, illetve a belőlük készült élelmiszerek. A szivárvány második sávja a zöldségeké, főzelékeké és gyümölcsöké. Hazánkban próbálják elérni a napi minimum háromszori fogyasztást. Ezt követően megtalálhatjuk a tejet, tejtermékeket, húsokat és húskészítményeket. A tojás nem jelenik meg ebben a modellben, hiszen bár remek fehérje-, vitamin-, valamint ásványi anyag-forrás, azonban nagyon magas a koleszterintartalma. A tojás sárgája a napi megengedhető koleszterinmennyiség kétharmadát rejti magában.

A táplálékokból kinyerhető energia, vitamin és ásványi anyagokon kívül ajánlott elfogyasztanunk naponta 2-3 liter folyadékot is. Elsősorban vízre, ásványvízre és rostos gyümölcslevekre van szüksége a szervezetünknek. Az emberi test tömegének több mint fele víz. Ha nem jutunk megfelelő mennyiségű folyadékhoz, betegségek alakulhatnak ki, vagy kiszáradáshoz vezethet.

Érdemes tehát odafigyelni arra, hogy vásárláskor mit teszünk a kosarunkba, de ne feledjük azt sem, hogy ajánlatos sütés-főzés közben szem előtt tartani az egészséges főzési alapelveket is, amelyek szintén megérnek egy misét!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!