Heilig Dóra

2019.11.06. 13:54

Vegetáriánus vagy vegán?

Vak Bottyán Gimnázium, Paks

Forrás: Shutterstock

Az elmúlt tíz évben sorra nyílnak a vegetáriánus ételbárok. A vegán életforma is egyre népszerűbb, a témában mégis sok a megválaszolatlan kérdés.

Először is, különítsük el a fogalmakat: a „vegetáriánus” kifejezés ugyanis kizárólag az ember táplálkozására vonatkozik, míg a „vegán” jelenthet étkezést és életmódot is. A vegetáriánus csak húst nem eszik. Egy vegán viszont nem fogyaszt semmilyen állati származékot (tejet, tojást, sőt, a többség mézet sem), valamint nem visel szőrből és bőrből készült ruhadarabokat.

A bolygónak is segít, ha többen vegán életmódra váltunk. A haszonállatok tenyésztése rendkívüli mennyiségű takarmányt igényel, és ez erdőirtással járhat. A takarmányt pedig öntözni kell, ami az édesvíz jelentős fogyását eredményezi: 1 kiló marhahús előállításához 15 400 liter víz szükséges.

Felmerül a kérdés, mit lehet enni hús helyett? Fontos sok babot és gombát fogyasztani (mivel ezek gazdagok proteinben), valamint említésre méltó a sok receptben a húst helyettesítő cukkini is, de ezeken kívül is van élet! Rengeteg húspótló étel van, amelyekből most igyekszem felsorolni a legismertebbeket.

A szejtán egy Kínából származó, tönkölybúzából készült fehérjedús húspótló, ami bármilyen húst tartalmazó receptbe becsempészhető. Érdemes kipróbálni például pörköltben! A következő a személyes kedvencem: a Délkelet-Ázsiából eredő, szójatejből készülő tofu. Ez a fehérjében szintén gazdag húspótló arról híres, hogy bár eredetileg íztelen és szagtalan, remekül átveszi a fűszerek ízét. Divatos még a Közel-Keletről származó falafel, ami csicseriborsóból készül, és fasírtként tálalják. Vegetáriánusként sem kell tehát lemondani a változatos étkezésről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!