SÉTA

2008.01.24. 10:27

Blog: realitás kontra boldogság

And1, ESZI

Először is lássuk, melyik fogalom mit fed. A realitás alapelve, hogy a felvetülő problémát agyban gondosan mérlegeljük, majd kiválasszuk a legideálisabb megoldást azok közül, melyek számunkra kedvezőek, megvalósíthatóak, a probléma méretéhez igazodó energiabefektetést igényelnek. A realitás lényege, hogy azok a megoldások, melyek ezen a hármas szűrőn nem mennek át, nem jelennek meg, mint találat. Az érzelmi döntések szerencsés esetben megfelelhetnek az előző három feltételnek, ennek az esélye azonban elenyésző (mint annak az esélye, hogy egyidejűleg vívod ki egy szépségverseny első helyét és a világbékét). Az érzelmi döntések eredménye lehet az álmaink és vágyaink rövid idejű beteljesítése, az áhított boldogság elérése. Ezért azonban nagy árat kell fizetni, melynek első törlesztőrészlete a kockázat, kockázat a teljes csődre, és minden eddigi elért eredmény megsemmisítésére, sőt mínuszba is mehetsz. Nagy energiabefektetések árán pozitív vagy negatív eredmény pedig egyaránt bekövetkezhet. A realitás kizárását az érzelmek nem veszik figyelembe, ezáltal olyat is megvalósíthatnak, amit a másik nem tartott elképzelhetőnek. Mint a két béka esete, akik fel akartak mászni a toronyra. A tömeg kiabált, hogy nem fog sikerülni! Az egyik hamarosan feladta, és lezuhant. A másik folytatta, és felért a torony tetejére. A győztes béka süket volt. Ez mind nem jelenti azt, hogy a realitás magunk megkímélésének eszköze, a védelem kialakítása a bukással szemben. A békás példánál maradva: ha mások szerint nem tudom megmászni, és nincs profitja a megmászásnak, akkor nem fektetek bele energiát. Realitással is el lehet érni a boldogásot. Egyet kell tudni: Mi okoz nekünk boldogságot? Ha azt teljesítjük, amit a magunktól, a józan eszünktől elvárunk, vagy ha azt, amire a szívünk vágyik?

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!