SÉTA

2008.01.24. 10:25

Egy férfi háború utáni drámájával szembesültek

Ebben a hónapban egy keddi délután a Tolnai Lajos gimnázium néhány diákja ellátogatott Szekszárdra a Német Színházba, ahol Wolfgang Borchert-től a „Draussen vor der Tür-t” tekintettük meg.

Mayer Eszter, Tolnai Lajos Gimnázium, Gyönk

A „Draussen vor der Tür” jelentése: az ajtó előtt. A dráma főszereplője egy férfi, akit Beckmann-nak hívnak és a II. világháború ideje alatt Szibériában katonaként szolgált. Amikor szürke, kopott, ócska katonai ruhában hazatér, azzal találja magát szemben, hogy a házuk ajtaján nem a saját névtáblájuk áll, és megtudja, hogy a szülei meghaltak. Beckmann e hír hallatán elkeseredik, a folyóba ugrik, de nem sikerül az öngyilkossága. Az Elba kiveti a partra, ahol egy katona felesége találja meg, haza viszi saját lakásába, ruhát és ételt ad neki. A nő halott férje Beckmann-t álmában kísérti, hogy ne vegye el tőle a ruháit, feleségét, és azt követeli, hagyja el a házát. Másnap ott is hagyja a házat. Beckmann az utcán szomorúan, életkedvtelenül sétálgat, amikor meglátja a barátnőjét egy férfival, de a nő sem ismeri fel. A Szibériából hazatért férfi nagyon elkeseredett, mert nincs senkije, senki sem engedi be a házába, éhezik, és nem akar tovább élni. A mű a férfi kálváriáján keresztül a kirekesztettséget, elhagyatottságot mutatja be úgy, hogy az előadás végén további sorsa nyitva marad a nézők előtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!