SÉTA

2008.03.17. 15:01

Csevelyre szőtték a hálót

Szemek lógnak kocsányon. Egyre inkább hódít a világháló áldásos és hátrányos tulajdonságaival együtt. A Rózsa kollégium diákújságírói azt járták körül, hogy ki, mire és meddig használja a netet.

Pekoli Miklós, Rózsa Ferenc Kollégium

A felnőtt megkérdezettek közül legtöbben a keresőprogramokra és a levelezésre esküdtek. Nagyon sok hasznos információra lehet szert tenni rövid idő alatt, ezt tartják az internet legnagyobb erényének. Nem így a fiatalabb korosztály. A diákság is kihasználja tanulmányai során, gyűjtő munkájában, házi készítésében a kereséssel járó lehetőségeket. De ők elsősorban a társkereső oldalak, az iwiw, a myvip, no meg az msn hívei. Órákat töltenek naponta chat-eléssel. Félő, hogy lassan erre korlátozódnak beszélgetéseik. De baj ez? Nézzük, mit mondanak erről ők maguk.
[caption id="" align="alignleft" width="450"] A net, különösen az online játékok könnyen függőséget okozhatnak Fotó: Komáromi Anna
[/caption]
A net: nem, ez nem egy női név. Ez a háló. A háló, amely beszövi a világot, hozzáragasztja az embereket a székhez, az egérhez, a monitorhoz. Sokat harsogja a TV, a rádió, a sajtó, hogy internet függőség, meg káros számítógép-imádat. Kérdezhetnénk, hogy minek erről beszélni, meg hogy milyen eltörpülő dolog ez a drogokkal vagy a globális felmelegedéssel szemben. Felmérések tömkelege támasztja alá, hogy az olyan gyilkosságok között, amelyeknél nincs jelen tudatmódosító szer, egyre magasabb azoknak a száma, akiknél ez a függőség váltotta ki az agresszivitást. Az ártatlannak tűnő doboz zabál: áramot és agysejtet egyaránt. A gépfüggők, modern nevükön „kockák”, reggel felkelnek, kimennek a konyhába két szenyóért aztán be a gép elé és hopp este lett. Pontosabban éjjel kettő. Ezt is csak azért vette észre, mert anyukája hangosan köhögött a szomszéd szobából. Jobb esetben ezután megfürdik és lefekszik aludni. A „kezdők” délig alszanak, a „profik” már nyolckor kelnek és ismétlik ugyanezt. Az ellenőrző meg tele van csupa hármasnál kisebb, páratlan számokkal.

Az online játékokról annyit, hogy a kis pokemonos, mászkálós gagyiságoktól nem lesz függő az ember, ellenben a Lineage, WOW és egyebek pszichológiai hadviselése totális. A letöltések okozta kellemetlenségek miatt ne panaszkodjon senki – legyen az vírus, előugró ablak, vagy bármi – hiszen úgyse legálisak, örüljön, hogy ingyen van. A Trója és egyéb nyalánkságok lazán eltüntethetőek egy-egy szintén sunyiban letöltött vírusirtóval. Vagy nem. Várjuk hozzászólásaitokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!