SÉTA

2010.02.10. 20:10

Álruhát öltött a gyönyörű olasz város

Évente megrendezik a világhírű velencei karnevált a gondolák városában. Idén február 6-tól 16-ig tart, s most is a világ összes pontjáról özönlenek a turisták a gyönyörű itáliai városba.

Kántor Nóra, BBÁG, Tamási

Az ünnepség ősi hagyományokon alapszik. A dél-európai városokban a farsang volt az év egyik legnagyobb ünnepe. A farsangi időszak januárban vette kezdetét. Velence központjában, a Szent Márk téren nagyszabású színi előadásokat rendeztek, amelyeken nem húzódott éles határ a színészek és a nézőközönség között. Sőt, a játék színtereként olykor az egész város szolgált.

Az idei ünnepség az eredeti hagyományok szerinti parádés felvonulással kezdődött, melyet virágkoszorúba öltöztetett ökrök vezettek. A résztvevők színes ruhákban, maszkokban zenekarok kíséretében vonultak egészen a Szent Márk térig. A hivatalos nyitóbált a XVI. századi Palazzo Zanardiban rendezték. Az „angyal röpte” kiemelt fontosságú esemény, amely az olaszok közül is tízezreket vonz az utcára.

Szokás szerint egy bábut eresztenek alá a Campanile harangtoronyból, a testéről színes konfetti-eső borítja be a nézőket. Húshagyó kedd a karnevál utolsó napja és egyben a csúcspontja is. Ekkor búcsúznak el a Karnevál Hercegétől, vagyis szimbolikusan megölik őt. Az esemény egyik fontos eleme a tűz, ami a megtisztulást jelképezi.

A felsoroltak csak néhány dolog a varázslatos látnivalók közül, ezen kívül még rengeteg más programmal várják az oda látogatókat. A velencei karnevál egyedülállóan ötvözi a hagyományok, a kultúra és a szórakozás elemeit, talán ezért is bír ez az ünnep ekkora jelentőséggel és hírnévvel világszerte.

Egy biztos, az egyedülálló városba megéri ellátogatni, és aki teheti, a karneváli időszakban tegye!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!