SÉTA

2010.05.05. 13:35

A modern love sztorikról

Ma már abszurdnak tűnhet, ha arra gondolunk, hogy leendő férjünkkel/feleségünkkel nem szabad kettesben tartózkodnunk egy helyiségben – azonban voltak idők, amikor ez volt a természetes.

SÉTA/A szerző a tamási Béri Balogh Ádám Gimnázium tanulója

Nem kell túl messzire visszamennünk az időben, hisz a modernkori randevúzás – mely házon kívül, a szülőktől függetlenül történik – csak az első világháború után kezdett elterjedni. Jelenünkben pedig a technika fejlődésével egyre több olyan eszközzel találkozhatunk, amelyek segítségével könnyebben ismerkedhetünk. Ma már nem csak az iskolában, a közértben, vagy a parkban beszélgethetünk az emberekkel, a kérdés csak az, hogy milyen ismeretségeket akarunk kötni.

Ha táncpartnert keresünk, vegyük az irányt a diszkó felé. Ha a miénkhez hasonló zenei érdeklődésű emberekkel szeretnénk összefutni, elég, ha plakátmustrába kezdünk, hogy felfedezzük a legközelebbi ütős koncerteket és fesztiválokat. Ha a hullámvasútból szeretnénk valaki ölébe pottyanni, tegyünk látogatást a vidámparkba. Aztán ott van még a mozi, az edzőterem, a házibulik, kiállítások: a lehetőségek száma szinte végtelen – a kutyasétáltatásról és buszmegállókról már nem is beszélve.
Ha mégsem sikerülne megtalálni a nagy Ő-t, választhatunk „könnyebb” megoldást is: az internetet.

A világhálón keresztül kiönthetjük valakinek a lelkünket anélkül, hogy elárulnánk, kik is vagyunk. Ez persze elsőre remekül hangzik, de gondoljunk csak bele, nem tudhatjuk, hogy a gép másik végén ülő 16 éves, barna hajú helyesnek hitt fiú igazából nem egy 50-es aberrált fenevad-e, kopaszodó fejjel és sörhassal. A világhálón sokaknak káprázatos az önbizalma, és a bókok is csak úgy dőlnek belőlük, de szemtől szemben valahogy semmi nem jut az eszükbe, udvarolni meg végképp nem akarnak, nem tudnak. Meg aztán a weben ál-intelligenciát is lehet „növelni”, hisz kéznél van ezeregy féle szótár és lexikon. Ezzel a metódussal tehát sajnos senkit nem lehet igazán megismerni. Talán még élőben sem, erre sincs garancia, de az biztos, hogy a mimikából, testbeszédből és hanglejtésből többet lehet levonni, mint egypár betűből, vagy hangulatjelből a képernyőn.

Ha biztosra akarunk menni, legjobb, ha az eredeti, jól bevált módszernél maradunk: élőben társalgunk. A szemtől szembeni ismerkedés egyik fő pillére pedig a bókolás és a romantika, amivel azonban a legtöbb lány nincs megelégedve. De az, hogy manapság sok fiú lerendezi egy „Kő'' kóla?” kérdéssel, nem csak az ő hibájuk. Valahogy el kellett idáig jutni a véget nem érő szerelmes levelek és érzelgős szerenádok idejéből. Itt valahol velünk, lányokkal is baj van, hisz ha mi nem változtunk volna, és továbbra is igényeltük volna a bókoló rímeket, a fiúk még ma is ostromolnának minket a szebbnél szebb szentimentális darabokkal. Ma már sokszor fordított a helyzet: a lányok udvarolnak a fiúknak. A hagyományos udvarlás tradíciója szép lassan megszűnik létezni, úgy is mondhatjuk, hogy kimegy a divatból...

Mátrix-lét, avagy áteshetünk a ló túloldalára

Persze, akadnak még kivételek, de úgy tűnik, a technika modernizációjával fordított arányosságban áll az ismerkedés és hódítás tudománya. Nem arról van szó, hogy már az első randin kötelező a vörös rózsa, a lufi és a habos torta, de a romantika igenis kell. Mindent a gépekre bízunk, azt gondoljuk, majd ők megoldják helyettünk. De nem mindegy, ezt meddig hagyjuk, mikor jövünk majd rá, hogy átestünk a ló túloldalára. Reméljük, még azelőtt lesz, mielőtt majd burokban fogunk felnőni, izolálva a természetes környezetünktől, gépek segítségével tartva a kapcsolatot a külvilággal – mondván, hogy úgy sokkal kényelmesebb.

Címkék#iskolások
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!