SÉTA

2010.05.26. 14:14

Főzzünk, vagy ne főzzünk?

A férfiak szívéhez a gyomrukon át vezet az út, így nem árt, ha a fiatal lányok is tudják, milyen ételekkel tudják elvarázsolni a fiúk ízlelőbimbóit.

Bősz Zsuzsanna, a szerző a paksi Vak Bottyán Gimnázium tanulója

Anya segíthetek? Mit segítsek? Hangzik el gyakran a kérdés édesanyám konyhájában. Mindegy, hogy milyen feladatot bíz rám, pucoljak krumplit, kockázzak hagymát vagy hozzak tojást, az a lényeg, hogy körülötte sündöröghetek. Ez már akkor is így volt, amikor sámlira állva játszottam a kiskuktát. Profinak még nem mondhatom magam, de egyszerűbb ételek elkészítésére már egyedül is vállalkozom.

Persze akadnak még kisebb nagyobb hibák, aminek következtében tönkreteszek egy palacsintasütőt, vagy ragad az egész konyha, de a cél érdekében eltekinthetünk ezektől az apró bakiktól. Gyakran ragadunk fakanalat délutánonként a testvéremmel, aki szintén nagy örömmel tevékenykedik a tűzhely környékén.

Kicsi koromtól kezdve azt láttam, hogy anyukám mindennap főz, amikor csak volt ideje sütött is valamit, és soha nem zavart el, ha én akartam kevergetni a levest, vagy csípni egyet a nyers tésztából. Megtanultam tőle a sütés és a főzés szeretetét, ami nélkül nem megy az, hogy finom ételeket varázsoljunk.
Tapasztalatom szerint manapság nagyon kevés fiatal tud főzni, sőt, van ahol ez egyenesen cikinek számít. Őket talán elkergették a konyhából, azzal a címszóval, hogy „sietek, ne zavarj”.

Az ő anyukájuk talán nem főzött annyit, és ők is mirelit ételeken nőttek fel. Ebben a rohanó világban az ember arra törekszik, hogy minden a legrövidebb idő alatt készen legyen. Így van ez a fiatalokkal is, hiszen ülünk a számítógép előtt, órákon keresztül chatelünk olyan emberekkel, akik egy sarokra laknak tőlünk, ahelyett, hogy „vacsoracsatáznánk” egyet.

Nem fordítunk elég nagy figyelmet arra sem, hogy milyen alapanyagokból készítjük el az ételeket. Ezeket esetleg nagymamáinktól leshetnénk el, hiszen ők még mindig a kert végében dugdossák a hagymát, paprikát és az egyéb zöldségeket.

Ami még a főzésről rögtön eszünkbe juthat, az egy közmondás, miszerint a férfiak szívéhez a gyomrukon át vezet az út. Szerintem lehet ebben némi igazság. Gondoljunk csak bele, mit látunk minden filmben, gyertyafényes vacsora, majd a férfi és a nő reménytelenül egymásba szeretnek. Talán ez a valóságban nem ennyire egyszerű, de a helyzet hasonló. Melyik férfinak ne tetszene, ha a barátnője, vagy a felesége rendszeresen és finoman főz, hiszen ez – remélhetőleg – az édesanyja főztjére emlékezteti.

És mi a helyzet fordított esetben? A nőknek tetszik, ha egy férfi főz? Mindenképpen. Ez is ugyanolyan romantikus, és nemhiába férfiak a világ legjobb szakácsai. Mindenkinek ajánlom, ha még nem tud, tanuljon meg főzni, és ha elsőre nem sikerül, ne adja fel. A főzésben mindenki pozitívan használhatja érzékeny ízlelőbimbóit és kreativitását.

A főzés javítja a problémamegoldó készséget is

Ahelyett, hogy az ételeket a receptek szerint, gondosan válogatott alapanyagokból készítenénk el, azon igyekszünk, hogy minél több fagyasztott, vagy előfőzött hozzávalókból álljon össze az ebéd. Pedig fontos, hogy mi magunk készítsük azt, amit megeszünk, főleg, hogy így minden alkalommal sikerélményünk lesz. Arról nem is beszélve, hogy egy étel elkészítése is olyan, mint egy műalkotás kivitelezése, így ki lehet élni benne a kreativitásunkat is. A főzés továbbá jó stressz oldó, javítja a koncentrációs készséget és a problémamegoldó képességet, és nem mellesleg a sok kevergetéstől némi karizomra is szert tehetünk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!