SÉTA

2010.05.26. 11:50

Rémálom az iskolákban

A henyélés és a lustaság uralkodik manapság az osztályokon, ha valaki mégis ki szeretne törni és megmutatni tudását, azt a tanár kedvencének nevezik. Mi lesz ezekkel a diákokkal? Feladják vágyaikat, csak hogy ők is a közösség részei legyenek?

Braun Lotti, Vak Bottyán Gimnázium , Paks

A probléma gyökere azokban a fiatalokban rejlik, akik nem látják értelmét a tanulásnak. Rengeteget ronthatnak az osztály átlagán és hozzáállásán az ilyen tanulók. De valószínűleg nem csak maguk a diákok hibásak.

A családi háttér, a környezet, és a tanárok mind formálják a tanulót. Ha a szülők nem noszogatják gyermeküket, a környezet nem biztosít lehetőséget a tanulásra, és a tanárok nem buzdítják a diákot, kialakulhat a tanulásundor.

Megelégszik a mindennapi szükségletekkel, nincs ambíciója, és ami a legrosszabb: másokat is magával ránthat. Azokat találják meg legelőször az osztály „rémei”, akik az első padban ülve várja a tanárok utasításait, készülnek minden órára és vannak terveik. Tényleg ez a negatív hozzáállás, hogy küzd, akar és eléri célját? Vagy csak az irigység miatt támadják az eminens tanulókat? Nem hinném, szerintem egyszerűen nekik az iskolakerülés és a tanulás utálata az alapvető viselkedés.

Ezzel azonban még több erre kapható fiatalt vonzanak magukhoz, és lassan azt vesszük észre, hogy az osztály nagy része szégyelli, ha tud valamit, ha tanul. Óráról órára egyre kevesebbet készül, a számonkéréseken, direkt rontja le jegyét, hogy tessen a társainak.

Miért lett számukra szégyen a tanulás? Hiszen az ő szüleik mindent megtesznek, hogy biztosítsák a megfelelő körülményeket a tanuláshoz, megkapják a szükséges lökéseket a tanároktól és feltételezem, hogy értékelik is. Mégis ellenállnak, és inkább kapnak egyest, vagy megkockáztatják a bukást, minthogy kizárják őket a közösségből. Hiszen egy kamasz számára a legfontosabb közeg az a közösség, akikkel naponta találkozik, akiknek meg kell felelni.

Azt érzik, hogy ha lázadnak, ha megengedhetik maguknak azt a luxust, hogy nem tanulnak, akkor a közösség részévé válnak. Ezért, még ha otthon meg is tanulják a leckét, és kitűzik maguk elé céljaikat, azokat el fogják titkolni. Azonban ennek a nemtörődömségnek komoly következményei lehetnek. Általában a diákok tisztában vannak azzal, hogy a középiskolai eredményeik és az érettségijük alapján tanulhatnak tovább, mégsem törődnek mindezekkel, és csak egy dologra koncentrálnak, hogy véletlenül se vádolják meg őket azzal, hogy a tanárok kedvencei.

De ki gondol arra, hogy mi lesz velük, ha véget érnek a középiskolás évek? A főiskolák és egyetemek hallani se akarnak az ilyen fajta diákokról. Érettségivel munkát szerezni nagyon nehezen lehetséges. Sok szülő pedig nem tudja eltartani a gyerekét érettségi után. Ekkor kezdődnek a problémák. Hogyan tovább? Persze mindenkiben felmerül a kérdés, idáig miért nem kapott észbe, miért csak akkor, amikor már nincs visszaút?

Ezért ajánlom mindenkinek, hogy ne foglalkozzon mással, csak magával. Nem kell hallgatni senkire, csak keresni, kutatni, hogy mi lenne számunkra a megfelelő út a célig. Azt az utat kell végig járni, és nem mások szavára hallgatni. Persze a tanárok és a szülők intő szava mindig egy jó taszítás lehet a helyes irányba.

Mindenki számára van olyan közösség, ahol barátokra lel

Akik kimaradnak a közösségből, azoknak nincsen hová tartozniuk a nagyvilágban. Egyedül érzik magukat, elhagyatottnak és kirekesztettnek. Szükségük van egy olyan közegre, amiben önmaguk lehetnek, nem kell megjátszani magukat. Nagyon sok fiatalnak és az idősebbeknek se mindig adatik meg ez a fajta közösség. Őket kérném, hogy ne adják fel, mindig van egy olyan hely, ahol meg lehet valósítani saját magukat. Egy ember sokszínű és összetett, ha nem találja meg a megfelelő közösséget a sportban, lehet, hogy a zenei társulatok nagyobb élményt okoznak neki. Soha nem szabad feladni a reményt!


Tanulni manapság már ciki (Bódog Boglárka, I. Béla Gimnázium Szekszárd)
Gáz lett jó jegyet kapni (Tornóczky Márton, PSEG, Bonyhád)

Címkék#Paks
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!