SÉTA

2011.08.31. 14:25

Röghöz kötnek a könyvek

Manapság a stréber szóval illetik azokat, akik minden kötelezőt letudnak a nyári szünetben. Pedig remek program a kertben, vagy a strandon olvasni.

Dömény Diána, I. Béla Gimnázium, 12.D

Egy 2011-es közvélemény kutatás szerint a magyar fiatalok csupán egytizede olvas napi rendszerességgel, míg a legtöbben alkalmanként vagy egyáltalán nem vesznek könyvet a kezükbe. Sokan a romló társadalmi értékeket, mások a kötelező olvasmányokat tartják hibásnak, de vajon mi vezethetett odáig, hogy ciki legyen az olvasás?

Minden év végén, országszerte diákok ezrei kapják kézhez a listát a nyári olvasnivalóról. Míg a kisebbeknek a Vuk vagy a Tüskevár történeteit javasolják, addig a nagyobbaknak olyan világhírű alkotásokat kell, vagy legalábbis kellene átböngészniük, mint Dosztojevszkij Bűn és bűnhődése, vagy Jókai Aranyembere.

Amikor azonban eljön a szeptember elseje, és a tanár felteszi a kérdést, hogy ki mit olvasott a nyáron, a teremben síri csend honol, és még azok is hallgatnak, akik valóban átrágták magukat a kötelezőkön.

Minden gyerek fél a kiközösítéstől, az új trendek szerint pedig a könyvek ideje lejárt, és eljött a számítógépes játékok kora. Azokat pedig, akik szívesebben vesznek a kezükbe könyvet a játékok, a tévé vagy a bulizás helyett, örök életre strébernek bélyegzik. Azt pedig ki akarná?

A mai rohanó világban az embereknek nincs idejük, kedvük leülni pár órára olvasni, még akkor sem, ha a könyvek sokkal jobb és értékesebb kikapcsolódást nyújtanak, mint a tévé vagy a számítógép. Már pedig ha a szülők nem mutatnak példát az olvasás terén, és maguk sem vesznek a kezükbe könyvet, akkor hogy várhatják el a gyerekeiktől, hogy ők így tegyenek?
A hiba azonban nem csak a szülőkben keresendő, a kötelezők listája sem éppen a legmegfelelőbb. Ugye a cél az, hogy a gyerekek tanuljanak meg olvasni, és értsék is, amit olvasnak. Aztán, hogy ízleljék meg az olvasás örömét, szeressék meg a könyveket. Ha ezen túl vagyunk, utána jöhetnek a remekművek, és az ismerkedés a világ és a magyar irodalom nagyjaival.

A probléma az, hogy ezen feladatok közül a kötelezők csupán az utóbbiaknak tesznek eleget. Hiszen a kicsikkel a rövid, mulatságos, szépen illusztrált könyvekkel lehet megszerettetni az olvasást.

Hiába követeli meg az általános műveltség, hogy minden magyar olvassa el élete során legalább egyszer Madách Imre: Az ember tragédiája című költeményét; azzal, hogy erőszakkal nyomjuk le egy tinédzser torkán, nem érünk el semmit.

A könyvek lényege, hogy nyomot hagyjanak az emberben. De hogyan hagyhatnak nyomot egy gyerekben az ember életének értelmét kutató művek, ha egy szót sem ért belőle? Ezekhez az olvasmányokhoz szükséges egy bizonyos kor, némi élettapasztalat, hogy valóban értelmezhető legyen az üzenete.

Bevallom, kislánykoromban utáltam olvasni. Teljesen feleslegesnek tartottam, amelyet a Kincskereső kisködmön elolvasása – amit mind a mai napig nem értem, hogy lehet kötelező egy negyedikesnek – még inkább alátámasztott. Aztán egyik nyáron a mamám a kezembe nyomta a Tüskevárat, és kiültünk a kertbe. Órákon át, hangosan kellett olvasnom neki, amikor pedig „kivégeztük”, A Pál utcai fiúk következett. Az ösztönzött, hogy valaki örömét leli abban, amit csinálok, miközben magam is megtanultam szeretni az olvasást.

Nyáron a strandon, vagy télen a kandalló mellett

Az olvasást mindenkivel meg lehet szerettetni, csak kell egy könyv, az a bizonyos vízválasztó, amelytől kezdve nincs megállás. A világ tele van jobbnál jobb történetekkel. Egy élet sem elég ahhoz, hogy az összeset átnyálazzuk.

Olvasni pedig bárhol lehet! A strandon nyári napsütésben, vagy télen a kandalló mellett. A könyvek által olyan helyeket járhatunk be, ahová az életben soha nem juthatunk el. Amellett pedig, hogy értékes időtöltés, tökéletes közös program is lehet, ami kicsit összehozhatja a családot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!