SÉTA

2012.06.06. 15:55

Mindent beleadtak a fiúk

Immáron ötvenhetedik alkalommal rendezték meg az Eurovíziós dalfesztivált, és ezúttal Azerbaijan látta el a házigazda szerepét. Magyarország most a Compact Disco-t küldte Bakuba, akiknek pozitív hozzáállása példaértékű lehet az egész ország számára!

SÉTA

A dalfesztiválon tavaly Wolf Kati a Szerelem miért múlsz című dalával képviselte hazánkat, akinek - bár a fogadóirodák az élbolyba jósolták - csupán a huszonkettedik helyet, illetve a döntőbe jutás révén a következő évi indulás jogát sikerült megszereznie a magyarok számára.

Hatalmas csalódás, találgatások és heves viták lengték be az országot heteken át, amelyek ezernyi okot találgattak a miértekre. Sokan egyszerűen nem gondolták odaillőnek a dalt, mások a történelmi múltunkkal, vagy talán nem is alaptalanul, de a jelenlegi politikával magyarázták a történteket.

Azonban a magyar előadók lelkesedése ennek ellenére sem lohadt le, akik a szakmai elismerés, nemzetközi szereplés reményében újra próbára tették magukat a magyar válogatóshow alkalmával, amelyben az eddig meglehetősen ismeretlen csapat, a Compact Disco nyerte el a dalfesztiválon való indulás lehetőségét.

A csapat rendkívül pozitívan állt hozzá a versenyhez, célul pedig a harmadik hely megszerzését tűzték ki maguk elé, mialatt mi, magyarok már nem reménykedtünk. Miért is tettük volna, hiszen a tavalyi bukás árnya még mindig a fejünk felett lebegett, több százak kedvét szegve a drukkoláshoz. Ők azonban mégsem adták fel, amit előadásuk is tökéletesen tükrözött! Ettől függetlenül sajnos csak a 24. helyet sikerült megszerezniük.

A fesztivál indulói hol a mai trendekhez igazodva vidám, vattacukor világot, hol a szokásos, komoly tartalmakkal bíró előadásokat jelenítettek meg a színpadon. És természetesen az idei évben sem maradhattak el azok az énekesek, akik sokkal inkább a látványvilággal próbálták elkápráztatni a közönséget, a fesztivál valódi lényegét, a nemzetek közötti összefogást, a dal mondandóját erősen háttérbe szorítva. Hiszen a fényeffektektől kezdve a szökőkútig minden eszközt bevetettek a siker érdekében, ám a legvégén mégis a „kevesebb néha több” mondás érvényesült, hiszen a svédországi előadás a maga egyszerűségével nyerte meg a 2012-es Eurovíziós dalfesztivált.

Legyünk büszkék a hazánkra!

Fontos lenne, hogy többre tartsuk az országunkat, hiszen a magyarság harcos múltja legalább annyira magával ragadó, mint bármely más ország történelme! Alkossunk maradandót és merítsünk erőt a gyökereinkből! Ez az, ami talán újra felemelhetné Magyarországot. Gondoljunk csak a Kristálypalota piros-fehér-zöld színeiben pompázó látványára, arra, hogy még mindig vannak olyanok, akik büszkén képviselik országunkat, és ha nem is értünk el kiemelkedő helyezést, a tűz földjén igenis helyt álltak a magyarok!

A hullámzó színvonalú produkciók kavalkádjában pedig ott csillogott valahol, fekete ametisztként a magyarok új büszkesége, a Compact Disco, akiket már az elődöntőben látva úgy érezhettük, hogy édes mindegy, hogy milyen helyezést érünk el a legvégén! Előadásukban már az első perctől kezdve megvolt mindaz az erő, a küzdeni akarás, amely minket, magyarokat évszázadokon át jellemzett, az a hozzáállás, amely az utóbbi időkben egyre inkább kihalófélben van hazánkban! A csapat énekese, Walkó Csaba valósággal szétszakadt attól az energiától, amelyet a közönség felé közvetített!

Szerintem ne a körülöttünk lévő országokban keressük a hibát, hogy miért nem értünk el jobb helyezést, hanem először nézzünk magunkba! Mi az, ami miatt esetlegesen nem szimpatizálnak velünk szomszédjaink, és gondolkozzunk el azon, hogy miként lehetne változtatni ezen!

A cikk szerzője az I. Béla Gimnázium, 12.D osztályos tanulója

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!