SÉTA

2013.07.13. 14:33

Exkluzív: egy páratlan életút eseményei

A neves életrajzíró, Sally Bedell Smith egy ritka pillanatra félrelebbenti a fátylat a világ leghíresebb uralkodója magánéletéről.

Budavári K.

Amióta 1952-ben, alig 25 esztendősen elfoglalta a trónt, II. Erzsébet királynő példátlan közfigyelem tárgya, de a csillogás és a szóbeszéd ködén át vajon mennyire alkothatunk pontos képet a világ leghíresebb uralkodójáról? A neves életrajzíró, Sally Bedell Smith egy ritka pillanatra félrelebbenti a fátylat, hogy megismertessen annak a királynőnek nyilvános és magánéletével, aki páratlan tekintéllyel és eleganciával vezette át hazáját és a Brit Nemzetközösséget az elmúlt 60 év háborúin és zűrzavarán.

A könyvben megismerünk egy fiatal lányt, aki nagybátyja trónfosztása után hirtelen a trónörökös szerepében találja magát. Találkozunk a 13 éves Lilibettel, amint beleszeret egy Fülöp nevű fiatal tengerészkadétba, és eltökéli, hogy feleségül megy hozzá, még ha szülei a vagyonosabb angol arisztokratákat részesítenék is előnyben. Látjuk a tizenéves lányt, ahogy a II. világháború idején katonai teherautókat szerel, majd a győzelem napján ott áll Winston Churchill mellett a Buckingham-palota erkélyén.

Sally Bedell Smith átcsempész minket a palota kapuin, hogy nyomon követhessük a királynő mindennapos rutinjait - a "vörös dobozokat", bennük a kötelezően áttekintendő aktuális dokumentumokkal; a heti audienciákat, amelyeken az idők során 12 miniszterelnök vett részt; a fizikailag is megerőltető külföldi körutazásokat, a sajtó szüntelen figyelmét -, s persze személyes kapcsolatát Fülöp herceggel, élete szerelmével és 64 esztendeje hű férjével, a gyermekeivel s olykor zűrös házastársaikkal, az unokáival és a barátaival. Sally Bedell Smith: Erzsébet, a királynő, Alexandra Kiadó. (Forrás: alexandra.hu)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!