Sport

2010.05.28. 19:02

A franciák rendezik a 2016-os foci Eb-t

Franciaország rendezheti a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokságot – döntött a kontinens sportági szövetségének végrehajtó bizottsága pénteken.

TEOL/MTI

A hat év múlva esedékes – immár 24 csapatos – tornáért Törökország és Olaszország is jelentkezett. A szavazás első körében az olasz pályázat esett ki, a folytatásban pedig heten voksoltak a francia, s hatan a török kandidálás mellett. A három pályázónak pénteken délelőtt fél-fél órás időkeretben volt még lehetősége arra, hogy prezentációjával meggyőzze a döntéshozókat. Az utolsó értékelésben és a szavazásban érintettség okán Michel Platini, a szervezet francia elnöke, valamint a török Senes Erzik és az olasz Giancarlo Abete nem vett részt.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Stade de France: itt játsszák a döntőt
[/caption]Franciaország 1960-ban és 1984-ben már rendezett Eb-t, utóbbit meg is nyerte a Platini vezette válogatott. 1938-ban és 1998-ban világbajnokságnak is otthont adott az ország, s utóbbi hazai sikerrel végződött. A tervek szerint a 2016-os torna helyszínei Saint-Denis, Párizs, Lens, Toulouse, Marseille, Bordeaux, Lille, Lyon, Nizza, Strasbourg, Sain-Etienne és Nancy lehetnek. Három stadion tartalék lesz majd, az  erre vonatkozó döntés 2011. május 28-ig születik meg. Az már biztos, hogy Bordeaux, Lille, Lyon és Nizza új arénát kap, a döntőre pedig a Stade de France-ban kerül sor. Az arénák építésére, illetve felújítására 1,7 milliárd eurót  különítettek el, ennek 39 százaléka magánforrásokból biztosított, 61 százalékára pedig a kormány vállalt garanciát.

– Amikor korábban beszéltem a labdarúgó-szövetséggel, felmerült a  kérdés, hogy szeretnénk-e egyáltalán ilyen eseményre pályázni a  gazdasági világválság idején – fogalmazott a helyszínen tartózkodó  Nicolas Sarkozy francia államfő. – A válságra azonban a sport adja meg a legmegfelelőbb választ. Semmi sem erősebb a sportnál, és azon belül semmi sem erősebb a futballnál.

Az Európa-bajnokság mérkőzésein az előzetes számítások szerint  összesen 2.498.000 nézőt tudnak majd fogadni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!