Sport

2011.08.07. 17:37

Húszéves fiatal lepte meg a favoritokat Domboriban

Óriási meglepetésre nem a két legnagyobb esélyesnek tartott Pocsai Balázs illetve Faldum Gábor közül került ki a XXVII. SporTolna Triatlon Fesztivál idei győztese.

TEOL/Máté Dóra

Immáron 27. alkalommal vették uralmuk alá Fadd-Domborit az ország triatlonistái a SporTolna Triatlon Fesztivál alkalmából, mely egyben a Tour-sorozat utolsó állomása és a sprinttávú országos bajnokság futama is volt egyben. A tavalyi évvel ellentétben, az idén kegyes volt az időjárás a fesztivál résztvevőihez, igaz a ragyogó napsütésben és a közel 30 fokos hőségben nem volt leányálom teljesíteni az előírt penzumot.

A háromnapos rendezvény pénteken a hagyományos toronyfutással és az olimpiai ötpróbával vette kezdetét. A fő napon, szombaton, a legkisebbek, a 2004 után születettek futamával indultak a versenyek, majd a megszokott módon a korosztályos (újonc, gyermek, serdülő) futamok résztvevőinek tapsolhatott a szép számmal összegyűlt közönség. A délután az elit futamokkal folytatódott, ahol születtek meglepetések.

A férfiak futama rendkívül szorosan alakult, hiszen a 750 méteres úszás után még szinte együtt szállt ki a vízből a mezőny. Majd következett a 20 kilométeres kerékpáros táv, mely alatt még senki nem tudott nagyobb előnyre szert tenni, így a végső döntés a futószámra maradt. Hiába haladt végig az élen a két nagy esélyes Faldum Gábor és Pocsai Balázs, feltűnt egy ifjú tehetség, Balogh Bence személyében, aki mindenki meglepetésére végül lefutotta a két élmenőt.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Balogh Bence nagyszerű tettet vitt véghez, hiszen előzetesen senki sem számított rá, hogy a húszéves fiatalnak esélye lehet Fadd-Domboriban (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]

„Egyáltalán nem számítottam erre az eredményre! – mondta boldogan a győztes. – A dobogót még terveztem, azt reálisabbnak találtam, mint azt, hogy lehajrázzam Pocsai Balázst és Faldum Gábort. Az úszásnál az első boly végén szálltam ki a vízből, de a depózás meglepően jól sikerült. A bringa jól ment, de nem erőltettem, mert a futásra tartogattam az energiám. Arra tettem fel mindent. Az utolsó frissítőnél Faldum leszakadt, pont akkor indítottam egy tempóváltást. Vártam Pocsait is, de nem reagált erre. Tartani tudtam a tempóm és ez szerencsére elég volt a győzelemhez. A tapasztalat azt mutatja, hogy ez a taktika jó, két éve is bevált már. Nagyon örülök ennek a győzelemnek, ez az érem a vitrinem legmagasabb helyére fog kerülni” – értékelte a versenyét, a 20. születésnapját vasárnap ünneplő Balogh Bence.

A nőknél is kisebb meglepetés született, hiszen a favoritnak számító Tóth Zsófia és a junior Eb ezüstérmese, Pap Eszter nem bírt Kovács Zsófiával, aki már az úszás során ellépett ellenfeleitől. Úgy tűnik jót tett neki az a háromhetes magaslati edzőtábor, melyből nemrég tért vissza.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Kovács Zsófia a célban. Jót tett neki a háromhetes magaslati edzőtábor (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]

„Nagyon jól éreztem magam a versenyen, az úszás remekül sikerült, hiszen egyedül tudtam menni – mondta a győztes a célban. – A bringánál még nagyjából együtt volta a mezőny, ugyan voltak szökési kísérletek, de ezek nem jártak sikerrel. Az edzőm azt kérte, hogy elsőként szálljak le a bicikliről, ez sajnos nem sikerült. De a futásom szerencsére jól ment, végig tudtam futni azt a tempót, amit elkezdtem. A fiataloktól tartottam egy kicsit, főleg Tóth Zsófitól, de végül sikerült megszerezni a győzelmet” – nyilatkozta Kovács Zsófi a verseny után.

XXVII. SporTolna Triatlon Fesztivál eredményei

Férfi elit futam, abszolút: 1. Balogh Bence (TVK-Mali TK), 2. ifj. Faldum Gábor (Mogyi Baja-Pécs), 3. Pocsai Balázs (DSC-DSI), 4. Hankó Dávid (TVK-Mali TK), 5. Balogh Máté (TVK-Mali TK), 6. Nógrádi Tamás (Mogyi Baja-Pécs). Női elit futam, abszolút: 1. Kovács Zsófia (Gyötriklub), 2. Tóth Zsófia (TVK-Mali TK), 3. Pap Eszter (Triatlon Villám), 4. Forró Zsófia (Kaposvári AC), 5. Szakály Zsuzsanna (TVK-Mali TK), 6. Dudás Eszter (Uniqua Team Újbuda).

TEOL/Máté Dóra XXVII. SporTolna Triatlon Fesztivál eredményei Férfi elit futam, abszolút: 1. Balogh Bence (TVK-Mali TK), 2. ifj. Faldum Gábor (Mogyi Baja-Pécs), 3. Pocsai Balázs (DSC-DSI), 4. Hankó Dávid (TVK-Mali TK), 5. Balogh Máté (TVK-Mali TK), 6. Nógrádi Tamás (Mogyi Baja-Pécs). Női elit futam, abszolút: 1. Kovács Zsófia (Gyötriklub), 2. Tóth Zsófia (TVK-Mali TK), 3. Pap Eszter (Triatlon Villám), 4. Forró Zsófia (Kaposvári AC), 5. Szakály Zsuzsanna (TVK-Mali TK), 6. Dudás Eszter (Uniqua Team Újbuda). Balogh Bence nagyszerű tettet vitt véghez, hiszen előzetesen senki sem számított rá, hogy a húszéves fiatalnak esélye lehet Fadd-Domboriban (Fotó: Mártonfai Dénes) Kovács Zsófia a célban. Jót tett neki a háromhetes magaslati edzőtábor (Fotó: Mártonfai Dénes) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!