Sport

2011.08.10. 11:04

Szeretne „európaibb” lenni a jövőben az MVM Paks csapata

Múlt héten véget ért a kupakaland, de a paksiak számára örökké emlékezetes marad. Egyedüli magyar csapatként három kört is ment az Európa-ligában az atomcsapat, amely mostantól a hazai sorozatban bizonyíthat. Az előző idény ezüstérmese nagy kihívás előtt áll, hiszen nem lesz egyszerű lemásolni a produkciót. Kis Károly vezetőedző nem beszél helyezésről, azt viszont elvárja, hogy csapata játékban előrelépjen a tavalyihoz képest.

TEOL/Rónai Gábor

– Ha azt mondom, Tottenham Hotspur, mi ugrik be elsőre?
– Az, hogy óriási élmény lett volna fogadni az angol sztárcsapatot az Európa-ligában – felelte Kis Károly. – Egy játékos életében nem minden nap adatik meg, hogy olyan világsztárok ellen játszhasson, mint Gareth Bale, Peter Crouch, Jermaine Defoe, vagy Luka Modric, hogy csak néhány nevet említsek a londoniak keretéből.

– Jó pár nap eltelt azóta, hogy 4–1-es vereséget szenvedtek Edinburghban a Hearts együttesétől. Még mindig szomorú a kiesés miatt?
– Sosem jó érzés veszíteni, különösen úgy nem, hogy nekünk is megvoltak a lehetőségeink. Nulla nullánál és kettő nullás Hearts-vezetésnél is akadtak ziccereink, viszont azt el kell ismernem, hogy a pályán az történt, amit a skótok szerettek volna. Persze most jöhetnék azzal, hogy teljesen másképp alakult volna a párharc, ha a székesfehérvári mérkőzésen a játékvezető nem ítél egy jogtalan tizenegyest a skótoknak, de nem akarok kifogásokat keresni, hiszen amúgy sincs sok értelme. A Hearts megérdemelten jutott tovább – jobbak voltak. Nagyon gyorsan a kapunk elé juttatták a labdákat, keresték a fejpárbajokat, a test-test elleni játékot, és gyorsan játszották meg a mélységből érkezőket. Egy jó csapattól kaptunk ki. Az viszont számomra is érdekes volt, hogy sokkal több helyzetet tudtunk kidolgozni Skóciában, mint Tromsőben, voltak olyan periódusai a mérkőzésnek, amikor dominálni tudtunk, és ez azért biztató a jövőt illetően. Így, hogy jobb volt az ellenfél, a vereséget is könnyebb megemészteni.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Kis Károly az IL Tromsö klubsáljával a nyakában. Értékes skalpot ejtettek a paksiak (Fotó: Molnár Gyula)
[/caption]

– Ha már Tromsőt említette, feltételezem, hogy élete egyik legnagyobb győzelmét aratta Norvégiában.
– Ha abból indulunk ki, hogy a párharc előtt senki sem adott nekünk esélyt arra, hogy továbblépjünk, akkor így is mondhatjuk. Egy nagyon jó csapatot ejtettünk ki a sorozatból, úgy, hogy végig partiban tudtunk lenni a norvég élvonal egyik legjobbjával. A két meccsen végig az történt a pályán, amit előre elterveztünk, megleptük a Tromsőt. Pedig ők sem voltak gyengék, sőt... Játékukban nem csak a skandináv futball jegyeit lehetett felfedezni, de két középső középpályásuknak, Jensennek és Karának köszönhetően a rövidpasszos futballt is kiválóan játszották. Nem véletlenül állnak sorban a neves klubok a két játékosért. Visszakanyarodva a kiesésünkhöz: abban nem vagyok biztos, hogy a Hearts erősebb a Tromsőnél, de a skótok játéka kevésbé feküdt nekünk.

– Össze lehet foglalni dióhéjban ezt, a paksi futballklub életében történelmi jelentőségű időszakot?
– Sok hasznos tapasztalatot szereztünk, és nem csak a kilométereket tekintve tettünk meg nagy utat. Megtapasztalhattuk milyen is az európai futballlégkör, jó érzés volt látni, hogy fel tudjuk venni a versenyt a nemzetközi középcsapatokkal, azt hiszem a játékosok, és mi, a szakmai stáb is nagyon sok mindent tudunk majd hasznosítani a jövőben. Három különböző stílust képviselő csapattal játszottunk, három meccset megnyertünk, kettőn döntetlent értünk el, és csak a Hearts otthonában maradtunk alul. Sajnos ez a kiesésünket jelentette. Viszont arra büszkék lehetünk, hogy csupa magyar játékossal értük el mindezt, sokan ránk is csodálkoztak Európában, a norvégok például el sem hitték, hogy nincs egyetlen külföldi futballistánk sem a keretben. Rajtunk kívül nem sok ilyen együttes indult a sorozatban, ha jól tudom, talán a spanyol Athletic Bilbao, akik hagyományosan baszk focistákkal állnak fel és egy grúz együttes mondhatja el magáról, hogy csak saját nemzetén belüli futballistát alkalmaz.

– Most, hogy kiestek az Európa-ligából, maradnak a hazai sorozatok. A bajnokság, a Magyar Kupa és a Ligakupa. Számíthatnak a tavalyi sikerekhez hasonlóra a drukkerek?
– Elsődlegesen az a célunk, hogy tovább fejlődjön a csapatjátékunk. Ha minden héten becsületesen felkészülünk a soros ellenfélből, akkor jönnek majd az eredmények, és ez előbb-utóbb helyezésben is megmutatkozik. Az mindenképpen biztatást kell, hogy adjon a játékosainknak, hogy taktikailag Európában is megálltuk a helyünket, ez is üzenet volt számukra, hogy tényleg minden apró részletre érdemes odafigyelni az edzéseken, a mérkőzéseken. Persze lesznek változások a játékunkban, megpróbálunk néhány, a nemzetközi riválisoktól ellesett játékelemet beépíteni a futballunkba, gondolok itt elsősorban a szabadrúgás- vagy szögletvariációkra, és szeretnénk gyorsulni is – például visszatámadásban. A helyezésünk sok mindentől függ, a riválisok jól erősítettek, a nyolcadik-tizedik forduló után már tisztábban lehet látni az erőviszonyokat. Az mindenesetre jól jött, hogy vasárnap győzni tudtunk Újpesten, így nagyon nem szakadtunk le. Tesszük tovább a dolgunkat, és megpróbálunk tapadni az élbolyra...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!