Sport

2012.06.12. 13:40

A dobóatléták lehetnek a főszereplők

Tíz nappal a helsinki Európa-bajnokság és másfél hónappal a londoni olimpiai játékok előtt ismét Szekszárd lesz a helyszíne a legjobb magyar atléták vetélkedésének. Az atlétikai centrumban szombaton és vasárnap rendezik az ob-t.

Balázs László

Szekszárd egy éve, Debrecen visszalépése után beugróként maradandót alkotott. Hivatalosan az ob nyitónapján átadott pályáról, a szervezők munkájáról is elismerően szóltak versenyzők, szakemberek. A két nap során ezrek izgulták végig a versenyeket.

A kiemelkedő eredményeket tavaly a dobók szállították: Orbán Éva nyolc centiméterrel maradt el Divos Katalin kalapácsvető országos csúcsától. Pars Krisztián 80,63 méterre repítette a kalapácsot, ezzel mindjárt az aktuális világranglista 2. helyére ugrott. Kővágó Zoltán 67,17-tel biztosan védte meg címét diszkoszvetésben.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Pars Krisztián tavaly 80 méter fölé hajította a kalapácsot, most is nagy dobásra készül (Fotó: Gottvald Károly)
[/caption]

Izgalmas, szoros versenyt hozott a női 100 m gát, ahol a dobogósok három századon belül értek célba; a férfi távolugrás, amelyben a hatodik sorozatban biztosította be győzelmét Bánhidi Bence; valamint a férfiak 3000 m-es akadályfutó száma is, ahol Tóth László nagy hajrával verte Minczér Albertet. 2011-ben többen dupláztak: Papp Krisztina 1500 és 5000 méteren, Nguyen Anasztázia 100-on és 200-on diadalmaskodott, míg Márton Anita súlylökésben és diszkoszvetésben, Babos Rita pedig hármas- és magasugrásban bizonyult a legjobbnak.

A férfiaknál Tóth László a 3000 m akadályon aratott győzelmét követően másnap 5000 méteren is elsőként ért célba. Egy szekszárdi sikernek is tapsolhattak a nézők: a Szekszárdi AK SE színeiben induló Petráhn Barbara 400 méter síkon szerzett bajnoki aranyérmet.

A 117. atlétikai országos bajnokságon nem csak a bajnoki címek, helyezések begyűjtése a tét. Az Eb-n és olimpián való részvétel lebeghet még az atléták szeme előtt. A finnországi kontinensviadalra utazó küldöttségben van kiadó hely, mint ahogy az olimpiai A-, illetve B-szintek is ostromolhatók a megyeszékhelyen, amely az utolsó lehetőség az Európa-bajnoki szintteljesítésre. A magyar élmezőny garantáltan indul a versenyen, és várhatóan külföldi atléták is rajthoz állnak.

Itt lesz a világranglista második helyén álló világbajnoki ezüstérmes kalapácsvető, Pars Krisztián, valamint a ranglistán negyedik diszkoszvető, Kővágó Zoltán. Kővágó szombaton a Gyémánt Liga hatodik állomásán, a 480 ezer dollár összdíjazású New York-i viadalon állhatott a dobogó legfelső fokára. A dohai GYL-versenyen harmadik, Rómában pedig negyedik helyezett dobóatléta a 66,36 méteres negyedik kísérletével győzött.


Szintén indul a hosszú kihagyás után újra versenyző Kiss Dániel, a 110 gát Európa-bajnoki bronzérmese, illetve az ugyancsak gátas Baji Balázs is. Mindkét fiú parádésan teljesített egy hete. Baji Prágában, a Jozef Odlozil Emlékversenyen olimpiai A szintet futva 13.51 mp-es idővel második helyen végzett. Az orosz fővárosban rendezett Moscow Challenge viadalon a sérüléséből visszatérő Kiss kiváló futással 13.53-al első helyen ért célba.

A Magyar Atlétikai-szövetség (MASZ) edzői bizottságának döntése alapján az idei ob nyílt verseny lesz, ami azt jelenti, hogy az idén – a Spiriev-táblázat szerint – 1000 pont feletti eredménnyel rendelkező külföldi atléták is indulhatnak. Tolna megye öt szakosztálya szintén képviselteti magát a kétnapos eseményen. Éremesélyes a már említett Petráhn Barbara, és az Omega AC Tamási színeiben induló diszkoszvető, Savanyú Péter. 

A versenyre várhatóan a tavalyihoz hasonló létszámban neveznek: 2011-ben 516 nevezés érkezett, mely rekordnak számít az elmúlt húsz esztendőt tekintve. A bajnokság mindkét napon hagyományosan a kalapácsvetéssel kezdődik, változás viszont, hogy szombaton a férfiak 1500 méteres döntője zárja a napot. (Részletes programot és időrendet a www.sportcsarnokszekszard.hu oldalon találnak az érdeklődők.) Várhatóan óriási futás szemtanúi lehetnek a nézők, hiszen az UTE-s Szemeti Péter itt szeretné megfutni az Eb-szintet (3:41.40). Segítségére lehet a viszonylag késői időpont, illetve a társai, akik közül többen vállalták a „nyúl” szerepét.

Idén a tavalyinál nagyobb lelátó várja majd a szurkolókat, akik ezúttal is ingyenesen tekinthetik meg a küzdelmeket. A nagyközönség számára fontos információ, hogy péntektől vasárnapig csak az ob-re érkező sportolók, edzőik és kísérőik használhatják az atlétikai centrumot.
Az ob-t a tavaly elhunyt Schulek Ágoston (1943-2011) válogatott rúdugró, mesteredző, a magyar szövetség volt elnökének, az európai szövetség korábbi alelnökének emlékére rendezik meg.

Balázs László Pars Krisztián tavaly 80 méter fölé hajította a kalapácsot, most is nagy dobásra készül (Fotó: Gottvald Károly) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!