Sport

2012.06.08. 15:11

Több mint ötven NB III-as klub szállhat alá

Jelentős átalakítás és létszámleépítés vár a magyar labdarúgás hátországára.

Balázs László

Mint ismert, egy év múlva, a 2013/14-es bajnoki évadtól egycsoportossá válik a másodosztályú bajnokság. Az MLSZ döntése értelmében az eddigi 32 csapat helyett csak 16 együttes vesz részt a küzdelemben.

A világhálón egyaránt olvasható új, 2012/2013-as versenykiírások meglehetősen komoly átrendeződést vetítenek elő a Nemzeti Bajnokság harmadik osztályában is.

Több mint félszáz NB III-as együttes szállhat alá a megyei bajnokságokba, ennek egyik következménye az lesz, hogy utánpótláscsapatok szűnnek meg – és veszélybe kerül az amatőr bázis!

Nevezhetjük szimplán racionalizálásnak azt, hogy a jelenlegi hat csoportból (Alföld, Bakony, Dráva, Duna, Mátra, Tisza) a jövő nyártól már csupán három marad. A tekintélyes változás(ok) mikéntje és miértje azonban igencsak érdekes kérdéseket vet fel.

A hat csoport első helyezettjei a következő szezonban már nem jutnak fel automatikusan. Helyette osztályozót játszanak az NB II-es tagságért. A másodikok maradnak a harmadosztályban, a 3-5. helyezett klubok, valamint a két legjobb 6. ugyancsak osztályozót játszik a megyei-budapesti bajnokságok aranyérmeseivel – a bentmaradásért. A többiek – mondhatni – mehetnek a levesbe.

Ez már csak azért is aggasztó, mert az „érintettek” utánpótláscsapatai eltűnhetnek, gyermekek százainak kell felhagyniuk a labdarúgással, nem lesz ugyanis hol versenyeztetni őket. Pedig a Magyar Labdarúgó-szövetség nem titkolt célja pont a tömegesítés. A Magyar Labdarúgás Stratégiája című összeállítás nem az aktív, illetve profi játékosok számát növelné, hanem azt írja, hogy az amatőr, illetve a szabadidős futball kiszélesítésére kell törekedni. A várható változtatások viszont éppen a profikat erősítik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!