Sport

2013.07.02. 11:07

Bálint Réka erőcsatárként is megállta a helyét

A magyar női kosárlabdaválogatott egyik legjobbja volt a kéthetes kínai túrán. Az Atomerőmű-KSC Szekszárdnál nevelkedett, ősztől Diósgyőrben kosarazó Bálint Réka azt mondja, sokra hivatott ez a fiatalokból álló nemzeti együttes.

TEOL/Rónai Gábor

Fotós:

– Már Miskolcon?
– Nem, itthon vagyok Szekszárdon – felelte Bálint Réka, aki a nemzeti együttes egyik legjobbja volt a távol-keleti túrán. – Majd csak augusztusban költözöm Miskolcra.

– Várod már, hogy csatlakozhass a DVTK-hoz?
– Igen, nagyon. Komoly kihívás lesz egy olyan csapatban szerepelni, amelyik a bajnokságban éremért küzd, ráadásul a nemzetközi kupákban is megmutathatom magam. A régi csapattársak, a barátaim biztosan hiányozni fognak, de ilyen ajánlatara nem mondhattam nemet.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Bálint Réka (labdával) itt még szekszárdi mezben: az ősztől a DVTK-ban játszó bedobó Kínában járt a válogatottal
[/caption]– Hogy kerültél képbe éppen a diósgyőrieknél?
– Peresztegi Nagy Ákos hívott fel, hogy örülne neki, ha nála játszanék. Amikor egy évig Baján kosaraztam, ő volt az edzőm, így tudta, hogy mire számíthat tőlem. Nem szeretnék csalódást okozni neki.

– Nem lehet azt mondani, hogy unalmas lenne a nyarad: eligazoltál Diósgyőrbe, az elmúlt két hétben pedig Kínában túráztál.
– Valóban nem unatkozom, ráadásul csütörtökön már repülök Oroszországba. Kazanyban rendezik az Universiadét, ahol nemcsak jómagam, hanem például volt szekszárdi csapattársam, Zele Dorina is magára ölti majd a nemzeti válogatott szerelését. Ráadásul volt edzőm, Magyar Gergely is velünk tart.

– Az Universiadé a jövő, a kínai túra viszont a közelmúlt. Milyen volt a Távol-Keleten?
– Annyit elmondhatok, hogy nagyon erős ellenfelekkel mérkőzhettünk, mind az amerikai, mind az ausztrál, mind a kínai csapat komoly erőpróba elé állított bennünket. De nem bántuk, hiszen csak az ilyen meccseken, az ilyen kemény, erőszakos kosárlabdát játszó csapatokkal szemben tudunk fejlődni. Nagyon fiatal átlagéletkorú együttesünk van, arra mindenképpen jó volt ez a túra, hogy lemérjük, hol tartunk.

– Hogy érezted magad a válogatottban? A statisztikák szerint jól ment a játék.
– Nagyon jól éreztem magam. Tavaly is készültem már együtt a kerettel, de ilyen sokat nem játszottam, mint most. Úgy éreztem, jól ment a játék, annak ellenére is, hogy nem a saját posztomon, hármasban, bedobóként, hanem négyesben, erőcsatárként kellett játszanom. Az ausztrálok ellen 26 pontot szereztem, s bár kikaptunk, az öröm élmény marad.

– A kapitány, Farkas Sándor hogy értékelte a teljesítményedet?
– Személyesen senkit sem értékelt a szövetségi kapitány, hiszen nagyon sűrű volt a program, szinte minden nap játszottunk. A meccsek után az öltözőben elmondta, hogy csapatként mit csináltunk jól, vagy rosszul. Aztán a következőn megpróbáltunk javítani. Sok sikerélményünk nem volt, hiszen kilenc meccsből csak egyet nyertünk, de igazán nem is ez volt a lényeg. Sokkal inkább az, hogy minél jobban megismerjük egymást.

– Jön a folytatás? Mármint a válogatottban.
– Nagyon remélem, szeretném még magamra ölteni a válogatott trikót. Az is igaz ugyanakkor, hogy a következő fellépésem nem mostanában lesz. Úgy váltunk el egymástól, hogy talán év végén tartunk majd egy újabb edzőtábort, de igazán még ez sem dőlt el. Két év múlva Magyarország lesz az Európa-bajnokság egyik házigazdája (Romániával közösen rendezünk – A szerk.), addig kell kialakulnia egy olyan csapatnak, amelyik fel tudja venni a versenyt a riválisokkal. Sajnos tétmérkőzéseink nem lesznek, így csak az ilyen összetartások során csiszolódhatunk.

Huszonhat pont az ausztrálok ellen

Kilenc meccs, egy győzelem, nyolc vereség. Ez volt a magyar válogatott mérlege a kínai túrán. A nemzeti együttes Ausztrália ellen tudott nyerni egy alkalommal. Bálint Réka öt meccsen jutott tíz pont fölé. Az ausztráloknak a harmadik meccsen 26 pontot vágott, az amerikaiak ellen egyszer 14, egyszer 11, a kínaiak ellen egyszer 12, egyszer 14 pontig jutott.

Eredményeink. 1. mérkőzés: Kína–Magyarország 85–71. 2. mérkőzés: Egyesült Államok–Magyarország 98–86. 3. mérkőzés: Ausztrália–Magyarország 84–76. 4. mérkőzés: Egyesült Államok–Magyarország 71–55. 5. mérkőzés: Kína–Magyarország 87–76. 6. mérkőzés: Ausztrália–Magyarország 63–79. 7. mérkőzés: Kína–Magyarország 74–72. 8. mérkőzés: Egyesült Államok–Magyarország 83–57. 9. mérkőzés: Ausztrália–Magyarország 63–54.

Eredményeink. 1. mérkőzés: Kína–Magyarország 85–71. 2. mérkőzés: Egyesült Államok–Magyarország 98–86. 3. mérkőzés: Ausztrália–Magyarország 84–76. 4. mérkőzés: Egyesült Államok–Magyarország 71–55. 5. mérkőzés: Kína–Magyarország 87–76. 6. mérkőzés: Ausztrália–Magyarország 63–79. 7. mérkőzés: Kína–Magyarország 74–72. 8. mérkőzés: Egyesült Államok–Magyarország 83–57. 9. mérkőzés: Ausztrália–Magyarország 63–54. Bálint Réka (labdával) itt még szekszárdi mezben: az ősztől a DVTK-ban játszó bedobó Kínában járt a válogatottal -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!